Езиковият трик, който помага да се справите със силните емоции

разговор 1

Хората използват думата “ти” когато всъщност имат предвид “аз”. Това им помага да се дистанцират от отрицателните емоционални преживявания, като изразява универсален и споделен опит, откри ново изследване по проблема.

Като илюстрация, изразът “ти печелиш нещо, ти губиш нещо” обикновено означава, че даденият човек е изгубил нещо, но и че може да се случи на всеки.

Местоимението “ти” вместо местоимението “aз” помага да се почувствате по-добре от даденото преживяване, ако е било натоварено с отрицателно емоции.

Ариана Орвел, водещата авторка на изследването, обяснява, че “Когато хората използват “ти” в случаи с отрицателни емоции, това им позволява да “нормализират” опита и да го погледнат от разстояние.”

“Ние предполагаме, че именно способността да надхвърлите своята собствена перспектива за да изразите споделени и универсални преживявания която позволява на хората да извлекат по-широки значения от личните събития.”

“Когато кажете “Когато сте гневни, вие казвате и правите неща, за които най-вероятно ще съжалявате” вие най-вероятно обяснявата конкретна ситуация с конкретен човек, но се и опитвате да я превърнете в нещо, което разпределя емоционалната тежест върху повече хора.”

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.