Езикът на тялото: дребните жестове, които издават много

език на тяло

Изразните средства на тялото разкриват много от нашата личност, намерения, чувства и емоции. Вижте емоциите, които хората издават чрез езика на тялото:

Контакт с очи

Казват, че очите са прозорец на човешката душа. Всеки, който ви погледне в очите, може да разбере много за вас. По това как очите на човека отсреща контактуват с вашите можете да разберете дали той е уверен, честен или пък се опитва да скрие нещо. Контактът с очи се определя като решаващ фактор при интервю за работа. Ако гледате в пода, вместо в очите на събеседника си, е малко вероятно да ви наемат. Но постоянното взиране в очите на другия също не е препоръчително. Стремете се да гледате човека отсреща така, че да покажете интерес, заинтересованост и любезност.

Да си играеш с косата

Мъжете не си играят с косата си, но това не се отнася за жените. Ако често разпръсквате косата от лицето си означава, че сте готови за общуване и сте щастливи. Играта с косата не винаги обаче е добър знак. Когато хващате косата си с ръка е знак, че чувствате неудобство и нервност. Добър знак е обаче, ако видите как някой навива кичур коса около пръста си. Това означава, че момичето е готово за флирт. Но ако хваща косата си с едната ръка и приглажда същия кичур с другата – момичето е много нервно в този момент.

Барабанене с пръсти

Понякога не ни свърта на едно място и може да извършваме много различни движения. Барабаненето с пръсти е едно много ярко съобщение за това. То показва нетърпение. Вие дори може да не осъзнавате, че го правите. Понякога вместо с пръсти, хората потупват с крак или химикал.

Ръце

Най-често хората кръстосват ръцете си и това е един от първите сигнали на тялото, който малките деца научават. Дори в анимационните филми децата виждат, че когато родител кръстоса ръцете си е знак за голяма беда. Ако ръцете ви са кръстосани зад гърба означава, че смисълът е обърнат – срамежливостта се превръща в безстрашие, а гневът в спокойствие. Един от позитивните знаци, правени с ръцете, е триенето една в друга. Това означава, че очаквате добър изход от някаква ситуация. Ако вдигнете ръцете си нагоре, с отворени длани, означава, че на вас човек може да се довери, както и че не криете нищо.

Ръкостискане

Дори едно обикновено ръкостискане може да означава много. Ръкостискането може за бъде объркващо за хората от азиатската култура, тъй като такъв тип контакт с друг човек не е обичаен за тях. Има много фактори в едно ръкостискане – сила на стискането, ъгъл под който подаваш ръката си, какво правиш с другата си ръка. Със сигурност никой не харесва слабото ръкостискане. Когато ръкостискането е с две ръце, то показва желание за близост. Ако обхващате ръцете на другия отгоре – говори за доминантност. Да докосвате рамото на другия означава, че сте открити към него. Този тип ръкостискане е разпространен сред политиците.

Краката

Понеже нямаме навика да мислим за краката си, те са един от най-надеждните индикатори за това как се чувства някой. Ако краката се движат често, това е знак за тревожност. В най-екстремната си форма, това може да се разглежда дори като сигнал, че мозъкът се опитва да избяга от дадена ситуация без физическото проявление. Статичните крака от друга страна са знак за чувство на мир и комфорт в конкретната ситуация. Ако искаш да изглежда сякаш контролираш ситуацията, постарай се да не движиш краката си.

Позата

Morkadis

Когато някои седи без да кръстосва краката си и ги държи отпуснати, това е знак, че се чувства спокойно в пространството, което заема и е в комфорт. От другата страна на спектъра е притискането на двата крака един към друг или кръстосването им, което е индикатор, че човекът не иска да заема място, защото не се чувства комфортно в дадената ситуация. Тук имайте предвид обаче и половите различия. Горното не се отнася за жени. Те могат да стоят с кръстосани крака и да са в пълен комфорт със ситуацията.

Близостта

Разстоянието на което се намира човек може да издава много за начина, по който се чувства. Ако някой се стреми да се приближи до теб, това може да означава, че слуша активно и е ангажиран с това, което казваш. И обратно, ако се стреми да се отдръпне, това е знак, че не се интересува и че е по-скоро враждебен към ситуацията.

Като имате предвид тези знаци от езика на тялото, можете да тълкувате по-добре хора и ситуации. Да слушате какво другите имат да кажат е много важно, но опитайте и да държите под око техните движения. Това ще окаже положително влияние върху начина, по който контролирате себе си и се свързвате с другите.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

8 тайни за езика на тялото

Най-лошата грешка в езика на тялото

5 прояви на езика на тялото, които създават лошо впечатление

ТЕСТ: Разчитате ли езика на тялото?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.