Елементарната задача, която затруднява повечето студенти от Харвард

Студентите от университета Харвард в САЩ имат почти перфектни резултати на теста SAT*. Те са едни доказано умни млади хора. Това означава, че успелите да влязат в Харвард не би трябвало да имат проблем с един обикновен логически въпрос, нали?

Опитайте да решите следната логическа загадка.

Топка и бухалка струват 1,10 долара.

Бухалката струва 1 долар повече от топката.

Колко струва топката?

бейзболна топка

Ако мислите, че отговорът е „10 цента“, то грешите. А и повечето студенти от „Харвард“ са дали точно този резултат.

Правилният отговор е 5 цента.

Специалистът по поведенческа икономика (бихейвиористична икономика) Даниел Канеман обяснява защо повечето хора отговарят грешно на задачата, пише електронното издание „Бизнес инсайдър“.

В ума ви се появява число. Разбира се, това число е 10, или 10 цента. Отличителният белег на тази лесна загадка е, че тя предизвиква отговор, който е интуитивен, привлекателен и… напълно грешен.

Ако помислите малко повече и включите и математиката, ще разберете защо.

Ако топката струва 10 цента, то общата сума трябва да е 1,20 долара – 10 цента за топката и 1,10 за бухалката (1 долар повече).

Може спокойно да се предположи, че дори тези, които са отговорили правилно, първо са си помислили за 10 цента. След това те са успели да устоят да интуитивния си импулс и да дадат вярното число.

Интересно е, че хиляди студенти от едни от най-реномираните университети в САЩ – „Харвард“, „Принстън“ и Масачузетския технологичен университет (MIT), не се справят добре с тази задача. Повече от 50% от тях дават интуитивния грешен отговор. В не толкова реномираните университет степента на грешни отговори дори е по-голяма – цели 80 на сто.

Според Данаил Кенеман твърде много хора отдават изключително голямо значение на интуицията си. Същевременно те очевидно смятат когнитивните усилия за доста неприятни и се опитват да ги избегнат възможно най-много, смята експертът.

Morkadis

*SAT – това е американска система за проверка на знанията. Провежда се под формата на стандартизиран тест и е приложима за много предмети. SAT е широко разпространен като приемен изпит за колежи и университети в Щатите. 

инфо: econ.bg

Вижте още:

Открийте 9-те разлики за по-малко от минута

Само 25% от хората виждат повечето цветове на този тест, проверете дали сте сред тях

Невероятни оптични илюзии, които ще надхитрят мозъка ви

ПЪЗЕЛ, който обърква потребителите. Можете ли да го разрешите?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.