Ето какво се случва, когато 40 години носиш слънцезащитен крем по лицето, но не и по врата

Източник: C Posch 2021, CC BY-NC-ND 4.0 / obekti.bg

Слънцето може да окаже катастрофален ефект върху кожата, дори да увреди нашите клетки по такъв начин, че да предизвика определени ракови заболявания. За щастие, ние, човечеството, сме умен вид (поне понякога) и сме измислили кремове, способни да блокират вредното лъчение. Колко ефективни обаче са те? Според лицето и врата на тази 92-годишна жена – изключително много.

Фотографията е публикувана в Journal of The European Academy of Dermatology and Venereology и показва лицето и врата на 92-годишна жена, която е нанасяла овлажняващ крем с ултравиолетова защита по своето лице, но не и по врата. Контрастът е поразителен.

Излагането на слънцето може да състари кожата ни, тъй като ултравиолетовите лъчи притежават способността да проникват през нейните пластове и да увреждат клетките ни. Когато човек изглежда стар заради възрастта, е едно (това е т.нар. хронологично стареене), но когато изглеждаш стар в резултат от излагането на слънцето, то тогава говорим за фотостареене.

Кожата е уникален орган, който се влияе пряко от околната среда, включително от слънчевото ултравиолетово лъчение. В резултат на това определени части от тялото, които се излагат постоянно на различните елементи (лице, врат и ръце) ще изглеждат по-стари в сравнение с останалите, които принципно са покрити (например торса).

Освен че кара кожата ни да изглежда по-стара, излагането на слънцето уврежда и ДНК-то в кожните клетки. С течение на времето тези щети се натрупват и човек може да развие генетични мутации и рак. Ето защо когато става дума за слънцето, стареенето и ракът вървят ръка за ръка.

В коментар по темата от 2021 г. д-р Кристиян Пош – специалист по ракови изследвания – пише, че паралелите между остаряването и рискът от рак демонстрира, че ако се борим с признаците на стареене, можем да намалим и риска от заболяването.

„Въпреки че е малко вероятно да преборим със стареенето по най-различни причини (нито пък трябва да се опитваме), то различните модификатори на стареенето биха могли да увеличат както времето, в което живеем без заболявания, така и самата продължителност на живота“, пише Пош. „В края на краищата кой не би искал да има още 20-40 здрави години?“.

„Подобен напредък би могъл да бъде реализиран чрез значителното намаляване на свързаните със старостта заболявания, включително превенцията на раковите заболявания. Защо? Защото съществува значително припокриване между основните белези на рака и тези на стареенето. Ето защо ако обърнем внимание на биологичните промени на стареенето, ще успеем да се справим и с предпоставките за окогенеза.“

Кожата изглежда стара често заради онзи тип клетъчни щети, които увеличават риска от развиването на рак. Ето защо – било то чрез диета, начин на живот и, да – чрез използването на слънцезащитен крем – предотвратяването на стареенето може да ни помогне и с предотвратяването на рака на кожата. Въпреки че Пош признава, че това няма да елиминира напълно риска от рак, си струва да опитаме и определено да започнем да нанасяме слънцезащитен крем и върху други части от тялото си – не само по лицето.

източник: obekti.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.