Жива вода извира на 2 места у нас

вода

От 30 години лечебната вода от чешмата до река Янтра в село Леденик дава надежда и изцелява десетки българи. От уста на уста се предава легендата за изцеляващата ѝ сила, добрите качествени показатели и вкус. Преди почти половин век в землището на село Леденик имало 3 сонди, търсещи находища на нефт. „Черно злато“ не било открито, но за сметка на това специалистите установили, че от недрата на земната повърхност извира минерална вода от дълбочина 200 метра.

Вижте още: Минералните извори на България – познатото непознато богатство

Още тогава хората усетили странния мирис на течността, напомнящ на развалени яйца. Чудодейните свойства на извора се дължат именно на сероводорода, който попадайки в организма, унищожава бактериалните абсцеси. В близост до нея, в село Вонеща вода, през 1840 г. един жител от околна махала – дядо Цаньо Хаджиев, построява край река Белица (където се намира изворът) малко ханче. След него синът му – Манчо Хаджиев, се преселва в ханчето заедно със семейството си и постепенно вдъхва живот на пустеещите земи.

Така, оформилото се селище става популярно като Дядо-Манчовите ханове. Оказва се, че макар и разположен на сантиметри от реката, изворът има питейна вода, при това с лечебни свойства. Освен че пои конете си там (всъщност те самите се насочвали към извора в дъждовните дни, когато реката била размътена и така привлекли вниманието на ханджията), самият Манчо започва да пие от водата, установявайки колко благотворно се отразява тя върху човешкия организъм. Препоръчва я на местните жители и на тези от околните населени места.

Вижте още: 5 енергийни места, които да посетите в България

Постепенно изворът се превръща в кладенец, а водата му става предмет на изследване и заедно с това – лек срещу множество здравословни проблеми. Тя не замръзва при ниски температури. Химико-физичният ѝ състав е сходен с този на водата от село Леденик и е доказано, че това са двете места у нас, на които извира жива вода.

инфо: znanie.eu

Вижте още:

Как да сбъднете желание с чаша вода

Магическата вода бори заболявания-бичове за хората! Вижте къде в България има лечебни извори!

Как да си направим жива вода

Жива вода в Гигинския манастир лекува 20 болести

Протиева вода – извор на здраве и дълголетие

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.