Живите камъни трованти – едно от необяснимите чудеса в света

От училище знаем, че живата и неживата природата са строго разграничени. Образците на живата природа дишат, растат, размножават се, могат да се преместват и умират. Неживата природа не притежава тези качества.

Знаем и кои екземпляри се числят към живата природа и кои към неживата. На всички е известно, че камъните са част от неживата природа. Измененията, които настъпват в тях, са резултат на природното въздействие.

Оказва се, че това не винаги е така. Съвсем близо до нас, в централните части на Румъния съществува място с уникални образци. Те представляват скални образувания, наречени трованти.

Какво е странното в тези скали?

Те могат да растат, а също и да се размножават. Звучи невероятно, но е факт. И скалите официално се смятат за живи организми.

Това природно чудо все още не се поддава на научно обяснение. Това, което вече се знае със сигурност, е, че съществува зависимост между климата и движенията в скалите. Когато е сухо, те стоят на едно място и не променят размера си. В дъждовните сезони сякаш се събуждат, растат и дори се придвижват.

Тези чудни камъни се държат като гъбите. След дъжд доста растат на големина. Камъче, не по-голямо от песъчинка, може да порасне до канара, с тегло над тон в границите на няколко години. Най-големите екземпляри от тровантите са над 10 метра. Установено е, че малките камъни растат по-бързо.

Изненада за учените е и строежът им. Те приличат на дървета. Отвътре имат пръстени, които показват възрастта им, както при дървесните пънове. Техните кръгове се състоят от песъчинки.

Областта Вълча в Румъния е известна с най-голямо изобилие от трованти. Хората дори изработват сувенири от тях за туристите. Интересно предложение е да си посадиш камък и да го изчакаш да порасне.

Преди 13 години в района с най-много растящи камъни е открит музей на тровантите. Той разполага с богата колекция от тези екземпляри, които будят любопитство. Тъй като някои от образците са над 10 метра високи, експозицията е под открито небе на площ над хектар.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Тайнствен извор превръща в камък всичко, до което се докосне

Morkadis

МИСТИКА: Капещ камък край Кърджали лекува

Розуелския камък

Истини и легенди за философския камък

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Един коментар
  1. emil 3 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.