Забравянето може да е знак за висока интелигентност

Забелязвали ли сте как има хора, които забравят да заключат вратата, не знаят къде са им очилата или пък не помнят какво са яли на закуска.

Много често те са толкова разсеяни, че често може да сбъркаме и да решим, че са доста глупави. Това обаче не е така. Разсеяността и забравянето на елементарни детайли от дневната ни рутина не са мерило за интелигентност. Всъщност, точно обратното!

Учените Пол Франкленд и Блейк Ричардс от Университета в Торонто са установили, че именно разсеяността е един от признаците за висок интелект. В проведени изследвания те установяват как някои от основните функции на мозъка ни помагат, за да увеличим интелигентността си.

Оптимизирането на процеса на вземане на ежедневни решения зависи от това да не задръстваме основният инструмент за това с излишна информация.

Такава се явява заключването на вратата – рутинно действие, което доста често извършваме автоматично и веднага забравяме за него, или пък закуската, която е необходимост за организма и за мозъка, но не и факт, който трябва да помним, защото той по никакъв начин няма да ни помогне в ежедневното изпълнение на задачите ни.

Има много хора, които не помнят основни факти, дати или телефонни номера. Това не е притеснителен факт, тъй като във времето, в което живеем всеки от нас носи в задния си джоб или чантата си една малка енциклопедия. Искате да знаете кога е паднала Римската империя?

Няма нужда да ровите в паметта си за отдавна учен урок по история. Отворете Google и ще намерите необходимата информация.

Същото важи за телефонния номер на братовчедка ви или пък рождения ден на детето на приятелката ви. Това е информация, от която мозъкът ви спокойно се освобождава, защото тя се намира на сигурно място, съхранена в едно друго пространство – Интернет.

Изводът, който можем да направим тук е, че колкото по-често забравяме такива рутинни действия или незначителна информация, толкова по-добре. Това означава, че мозъкът ни функционира правилно и насочва работата си към по-важни приоритети.

Естествено, ако забравянето е много по-сериозно от обикновеното, то тогава трябва да са консултирате с лекар. Но като цяло ако забравянето е в рамките на рутинни действия и незначителна информация, то тогава всичко функционира правилно и вие със сигурност сте по-умен отколкото си мислите.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Черният хумор е признак на интелигентност

Защо нашият коефициент на интелигентност е по-висок от този на бабите и дядовците ни?

Какво представляват флуидната и кристална интелигентност

10 от най-големите заблуди за интелигентността

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

loading...
Един коментар
  1. Анонимен 3 седмици ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.