Забраненият императорски град на Виетнам и неговата мрачна съдба

Снимка: pochivkablitz.bg

От четвъртия по големина град във Виетнам – Дананг, започва вълнуващото пътуването до Забранения град на азиатската страна. Пътува се по железопътна линия, която е най-известната в страната, а край нея се нижат спиращи дъха пейзажи от прохода Хайван.

Въпреки че пътуването с влака може да не е от най-приятните и да се окажете натъпкани като сардели със стотици други пътници във вагоните, важното е да помните, че сте се отправили към един от най-изумителните градове във Виетнам, бивша нейна столица и с археологически останки от 4-и век сл. Хр. – Хюе.

Снимка: pochivkablitz.bg

Това, което грабва най-много вниманието на посетителите, обаче, е градската цитадела, която е обявена за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, пише Escape.

Разхождайки се из града, който е обграден от огромен ров и стена, висока 6 метра и дълга 2 км, е лесно да си представите колко грандиозни са били оригиналните постройки.

Снимка: pochivkablitz.bg

Строителството започнало през 1804 година и в най-забележителния му етап били построени истински архитектурни красоти като административни сгради, храмове, дворци, гробници, пагоди, библиотеки и музеи.

Сред най-големите забележителности са Портата на ясното благоволение, Залата на Висшата хармония и Павилионите на великолепието. Задължително, обаче, си осигурете допълнително време за частта в центъра на Цитаделата – Пурпурния забранен град. Моделиран по подобие на пекинския Забранен град, това е мястото, където императорите, техните наложници и евнуси живели в продължение на 141 години.

Снимка: pochivkablitz.bg

Очевидно някога той е бил великолепен. Някога. Сега разпадащите се останки са обрасли с трева. През януари 1968 г., като част от Тетското настъпление на северновиетнамските комунисти, войниците на Виетконг атакуват Хюе и завземат града. На американските войски първоначално им е наредено да не атакуват Цитаделата заради историческата ѝ стойност, но след като сраженията се ожесточават, тази заповед е отменена. Последвали масивни разрушения на територията на двореца, а историческите сгради от 160 станали 10.

Снимка: pochivkablitz.bg

В следващите десетилетия оцелелите сгради били реставрирани и консервирани, но при по-внимателно вглеждане дупките от куршуми все още се виждат по градските стени.

Снимка: pochivkablitz.bg

Въпреки големите щети, продължаващата реставация в Цитаделата означава, че все още има много какво да се види от някога оживения императорски двор. Там животът бил подчинен на сложни ритуали, строга йерархия и съперничещи си политически фракции.

Morkadis

Снимка: pochivkablitz.bg

В наши дни този укрепен град заслужено се радва на възраждане и на превръщането си в едно от най-впечатляващите исторически места в Югоизточна Азия.

Снимка: pochivkablitz.bg

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Порт Роял – градът на греховете и пиратите

Тайната на най-мистичния град в света! Намира се на 36 метра под вода

Черният град, обитаван от духовете на безмилостно изклани войници

Розовият град е пълен с какви ли не чудеса, а дворците му ще ви смаят

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.