Загадката на ледените кръгове

леден кръгТе се появяват по тъмно на места, където човек трудно би ги създал

Малцина са тези, които са чували за едно странно и необяснимо засега явление – т.нар. ледени кръгове. Те се появяват по повърхността на различни водоеми – предимно в скандинавските страни, Сибир и Северна Америка, но има съобщения, че са засичани и в други части на планетата. Предполага се, че са природен феномен, но начинът им на образуване досега не е изяснен. Тези мистериозни ледени окръжности са толкова перфектни, че за миг може да си представите как извънземен разум е използвал един по-голям пергел за начертаването им.


Въпреки че са изключително рядко срещано явление, ледените кръгове са известни отдавна. Например особен интерес те предизвикват през 1993 г., когато през февруари в Бостън, Масачузетс, на повърхността на река Чарлз се появяват десетки ледени концентрични кръгове с всевъзможни размери. Всичко това се случва в една-единствена нощ, а свидетели на следващата сутрин стават стотици хора, между които и сътрудници на известния Масачузетски технологичен институт. Присъствието на представители от средите на науката не поставя съществуването на кръговете под никакви съмнения. През 1998 г. в нощта на 24 срещу 25 ноември множество ледени „палачинки“ са открити в Линдаунис, Шлезвиг-Холщайн, Германия. Кръговете в случая са изпъстрили не само леда, но и снежната покривка.

леден кръг 2

Гледката е впечатляваща

– те са чудесно оформени и не се допират един до друг. Местните разказват, че част от снега се е бил разтопил, оставяйки след себе си тези добре формирани окръжности. Преброени са над 150 кръга с диаметър от 0.5 до 20 метра. Хората си спомнят, че по това време ледът е крехък и е било невъзможно да издържи тежестта не само на възрастен, но дори на дете. Така че човешка намеса при създаването на тези геометрични форми просто е била изключена.

Необичайното явление бе наблюдавано и в Китай. В крайбрежния залив Ляотун, в провинция Ляонин, на различни места във водата се появили въртящи се колела, най-голямото от които е с диаметър 10 метра. Според изданието „Бандао Жибао“ на замръзнал участък в морето,  близо до град Хулудао, са се появили множество въртящи се около оста си  ледени кръгове с различни  размери, някои от които са свързани един с друг, а други са разположени отделно.

През април 2009 космонавтите от Международната космическа станция, летяща на около 220 км над Земята, видели и заснели подобни загадъчни кръгове в замръзналото езеро Байкал в Сибир. Те твърдят, че ги наблюдавали почти месец, по-специално между 5 и 27 април, а странните ледени окръжности така и не помръднали. Тогава учените нямаха никакво обяснение откъде и как два кръга с диаметър почти 4 км да се появят на повърхността на ледената кора в замръзнало езеро.

Друг подобен феномен се появи пък тази година през март в река Ик край гр. Октябърский, който се намира в руската република Башкортостан. Свидетели, които са успели да го заснемат, твърдят, че се е образувал за една нощ. Този кръг обаче не е стоял на едно място, а се е въртял около оста си. Видео от записа е поместено в YouTube и можете да го видите тук:

По река Одер във Франкфурт също заплуваха странни образувания. За разлика от кръговете по другите места тези са къдрави, но пък многобройни. Миналата зима десетки местни жители можаха да си направят снимки за спомен на фона на загадъчните ледени чудеса.

Докато учените мълчат по въпроса за появата на тези странни явления неофициално научните издания побързаха да запълнят тази ниша и да лансират своя, строго научна хипотеза, преди да са били изпреварени от любителите на летящи чинии. Според тях произходът на кръговете е „земен“: те са се появили след някаква необяснима активност на по-топли води, идващи изпод земята.

Друга версия, пак в научните издания, пък предполага, че са се образували, когато повърхността на леда се концентрира в центъра на водата, а не по периферията. При бавно течащите реки може да се получи леко обратно течение, чрез чиито въртеливи движение да се формират ледени дискове.

Уфолозите също имат свое виждане по темата. Те твърдят, че, както при житните кръгове, и тези от лед са дело на извънземен разум и вероятно се образуват при приводняване на междупланетен кораб. И по-специално от отделяните от него газове или други химични съставки. Но дали това е точно така – обяснение няма.

инфо: bg-voice.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.