Замърсяването е било факт още по време на римляните

Екологията е една от най-дискутираните съвременни теми. Замърсяването на околната среда тревожи хората и затова зелената идея печели все повече привърженици. Ангажирането с тези проблеми говори за стремежа на човека да запази Земята така, както сме я наследили от предците, за следващите поколения. Какво наистина сме получили в наследство от екологична гледна точка? На този въпрос Френският институт за научни изследвания дава неочакван отговор.

Замърсяването на околната среда датира от римско време

В ледовете на планинския масив Монблан са открити следи от метали, което дава индикации за замърсяване още от римско време. Оловото и антимонът, чиито следи са открити сред леда, променят представите ни за началото на замърсяването на планетата, за което толкова много се говори сега. Незавидното екологично състояние на земята ни се приписва изцяло на съвременниците, но сега се оказва, че и древните са дали своя принос в този процес.

На какво се дължи присъствието на следи от метали на Монблан?

От историческите извори се знае, че римляните в древността са добивали сребро и това е било индустрия при тях. За да извлекат основи за изсичането на сребърни монети, римляните добивали минерали със съдържание на олово, за да си набавят достатъчно материал. Те отделяли среброто от оловото като нагрявали минерала до температура около 1200 градуса.

При процеса се отделяли вредни емисии от тежки метали, които наситили ледовете с тези отлагания. Установено е, че най-много вредни емисии са се натрупали в два исторически периода, през които Римската империя бележи разцвет.

Времето, през което това се е случило, е рамкирано между 350 година преди Христа и 100 година преди Христа. Другата рамка е от началото на новата ера до 200 години след Христа.

Значение на изследването

Следите от замърсяване са открити във френските Алпи. За първи път фокусът е върху ледници в търсене на замърсяване на околната среда още от древността.

Изследването е важно с това, че хвърля светлина върху това по какъв начин действията на хората през Античността влияят на облика на планетата днес.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

По-глупави хора – това е един от ефектите на замърсяването на въздуха

Древен Рим – от люлката до залеза

Загадката на римските додекаедри

Следите от замърсяване в Космоса могат да издадат местоположението на извънземните

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.