Запазен надпис от времето на Марк Аврелий откриха в Кабиле

2

Изцяло запазен надпис от времето на император Марк Аврелий откриха археолозите от ямболския исторически музей при проучвания на щаба на римската военна част в тракийския и античен град Кабиле. Датировката на откритието е от 166 година. Официалният документ е изписан на латински и е свързан с построяването на Римските терми в Кабиле.

Изключителната находка е разкрита при проучване на щаба на римската кохорта, разквартирована в античния град. Надписът е изсечен върху каменна плоча с размер 80 на 60 см.

Надписът в най-общи линии в превод е, че банята в Кабиле е построена от втора кохорта на луцензиите по времето на Клавдий Барциал, това е управителя на провинция Тракия, в това, когато управлява император Марк Аврелий и всъщност строежът е завършен под контрола на командира на втората кохорна на луцензиите Елий Руф, каза Стефан Бакърджиев, директор на Регионалния исторически музей в Ямбол, цитиран от БНТ.

От четири години проучванията в Кабиле продължават по проект, финансиран от община Ямбол. Миналата година е проучена сградата, в която е живял префекта на римската кохорта. До момента археолозите са имали данни единствено за пристигането на военната част в Кабиле през 136 година, но не и за строителната им дейност.

Откриването на този надпис, макар и вторично поставен, е едно доказателство, че наистина работим и проучваме щаба на римската военна част, която е станувала в Кабиле, заяви още Стефан Бакърджиев.

Проучванията в Кабиле ще продължат с целеви средства от Министерството на културата, а археолозите от ямболския музей се надяват при финализиране на проекта да бъдат реставрирани и експонирани разкритите две важни сгради във военния лагер на Кабиле.

инфо: novini.bg

Вижте още:

„Луцифер“ – Тайният музей на Ватикана

Надпис върху старинен съд доказва, че ракията е българско изобретение

Мистериозните надписи върху Дайтънската скала

Една от най-големите исторически мистерии у нас – Ситовският надпис

Сакралното завещание на Омуртаг е вплетено в енигматична връзка между Сборяново, Мадара и Преслав

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.