Защо Австрия и Австралия имат толкова подобни имена?

карта

Може би сте се чудили защо имената на две толкова далечни една от друга страни се различават само в две букви. Едната се разпростира на цял континент, прочут със своите кенгурута, коали и какви ли още не чудати животни, а другата, в сърцето на Европа, ни е дала Моцарт, виенските валсове, и не по-малко известните шницели и щрудели. И все пак, защо имената им звучат така сходно?

Да започнем с Австрия. На немски името ѝ звучи като Österreich („източната държава“, от Osten – изток и Reich – държава, империя). Това име Австрия получава от херцогство Бавария (което, както знаем, е част от Германия) заради географското му разположение.

А какво да кажем за Австралия?

Още преди епохата на т.нар. Велики географски открития, хората от Стария свят смятали, че от другата страна на екватора трябва да има някаква неизвестна южна земя или „тера австралис инкогнита“, както звучи това на латински. Първоначално името било дадено на всички земи на юг от екватора, докато Лаклън Макуари, управител на Нов Южен Уелс, препоръчал Австралия като официално название на континента (от лат. australis – „южен“).

Като цяло, на въпроса за това какво общо има между Австрия и Австралия може да се отговори, че и двете страни са получили имена си от посоките на света. Въпреки това:

  • Тези имена идват от различни езици.
  • И означават две различни посоки.

Затова и фактът, че звучат сходно, се дължи по-скоро на случайността.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Най-големите природни загадки в Австралия

Палеонтолози: Хората заселили Австралия преди Европа

Загадките на Марейския човек в Австралия

Съществуват изключително прецизни карти на Антарктида, показващи континента без наличие на лед

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.