Защо възниква ефектът дежавю?

 дежавю

Дежавю (фр. déjà vu – „вече видяно“) е състояние, в което на човек му се струва, че вече е бил в подобна ситуация и дори сякаш знае точно какво ще се случи в следващия миг.

Според статистиката над 97% от хората поне веднъж в живота си са изпитвали нещо подобно. Учените и досега не са на единно мнение за природата на ефекта дежавю.

Дежавю е психическо състояние, при което човек усеща, че някога вече е бил в подобна ситуация, но това чувство не се свързва с конкретен момент от миналото, а се отнася общо към миналото.

Състоянието дежавю е подобно на повторно прочитане на отдавна прочетена книга или гледане на филм, който вече сте гледали, но вече напълно сте забравили. Вие можете да си спомните какво ще се случи в следващия миг, но с хода на събитията разбирате, че в детайли сте видели тези няколко минути в качеството на реакция на няколко последователни събития.

Дежавю е доста разпространено явление – изследванията показват, че около 97% от здравите хора са изпитвали това състояние поне веднъж в живота си, а страдащите от епилепсия – значително по-често. Но то не може да се предизвика изкуствено и всеки конкретен човек го изпитва рядко. По тази причина научните изследвания на ефекта дежавю са затруднени.

Възможните причини за явлението може да е изменението на начина за кодиране на времето в главния мозък. Най-лесно можем да представим този процес като едновременно кодиране на информацията като „настояще“ и като „минало“ с едновременно преживяване на тези процеси. В тази връзка се усеща откъсване от действителността.

В една от малкото изследвания на тази тема – „Феноменът дежавю“ авторът Андрей Курган, изследвайки структурата на времето в състояния на дежавю, стига до извода, че фактическата причина за преживяванията се явява наслояването на две ситуации една върху друга – някога преживяно насън и преживявано наяве.

Условия за такова наслояване са изменението на структурата на времето, когато бъдещето нахлува в настоящето, откривайки за човека неговия дълбок екзистенциален проект, при което самото настояще като такова се „разтяга“ и вмества в себе си както миналото, така и бъдещето.

Сега за разумно може да се смята предположението, че ефектът дежавю може да е свързан с предварителна безсъзнателна обработка на информация, например насън. В тези случаи, когато човек среща в реалността ситуация, възприета на безсъзнателно ниво и успешно моделирана от мозъка, достатъчно близка до реално събитие, възниква дежавю. Такова обяснение добре се потвърждава от високата честота на появата на дежавю при здрави хора.

Грешка в работата на мозъка

Невролозите се придържат към теория, според която ефектът дежавю може да се появи поради нарушения на работата на един от отделите на главния мозък – хипокампа, който отговаря за съхраняването на информацията. Ако в този отдел по една или друга причина има проблем, то може да възприемаме новата ситуация като добре позната. Причина за това може да е стрес, умствено пренапрежение и дори магнитна буря.

Сънища наяве

Психолозите смятат, че появата на дежавю е свързано със света на сънищата. Например според Зигмунд Фройд по време на сън мозъкът моделира стотици хиляди ситуации, някои от които се оказват максимално близко до едно или друго събитие от реалния живот. Освен това Фройд отбелязвал, че усещането за „вече преживяно“ е един вид напомняне за тайните фантазии на човека.

Преселение на душата

Morkadis

Езотериците обясняват дежавю с теорията за реинкарнация. Според тях душата на всеки от нас е пребивавала преди в други тела безброй животи. И при попадане в позната ситуация те изпращат сигнал за това, че въпросното нещо вече ни се е случвало.

Слабостта на този подход е това, че хората могат неочаквано да си „спомнят“ обекти, които едва ли са виждали нашите предци – лежащ на масата смартфон, компютър и т.н.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

10 НЕРАЗГАДАНИ МИСТЕРИИ НА ЧОВЕШКИЯ МОЗЪК

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Един коментар
  1. Маша 8 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.