Защо в Космоса е тъмно?

От Земята почти всеки може да види Слънцето, което осветява всички обекти на нашата планета през деня. Но ако се изкачите няколко хиляди километра, можете да наблюдавате все повече и повече сгъстяващ се мрак. За обикновения човек възниква напълно логичен въпрос: „Ако Слънцето свети през цялото време, тогава защо е тъмно в Космоса“?

Какво знаят хората за Вселената?

Най-точната информация, известна на човека за нашата Вселена, е, че тя е много, много голяма, просто огромна. Общоприето е, че Вселената е възникнала преди около 13,8 милиарда години. Това се случи по време на Големия взрив, докато никой не може да каже защо се е случило. Все още остава една от най-важните загадки на науката.

В продължение на огромен брой години Вселената се разширява във всички посоки. В един момент тя започна да се оформя. Вихри от енергия раждат малки частици. Минават хиляди години и те се превръщат в атоми. Приблизително по същото време се появява светлина, която започна да се движи свободно в пространството.

Ако разгледаме Космоса по-подробно, като вземем предвид всички диапазони на електромагнитното излъчване, се оказва, че всъщност то излъчва радиовълни в огромни количества. Ако човешките очи можеха да ги възприемат, тогава нашата цивилизация щеше да живее в много по-ярка Вселена.

Защо в Космоса винаги е тъмно?

Физиците са намерили отговора на въпроса за тъмнината в Касмоса преди много време. Тя се крие във факта, че Земята е заобиколена от доста плътна атмосфера, състояща се от молекули кислород, водород и други газове. Те са в състояние да отразяват слънчевата светлина, действайки като милиарди миниатюрни огледала. Това е голямо количество кислород, което създава ефекта на синьо небе над главите ни.

В космическото пространство кислородът практически липсва, поне плътността му не е достатъчна, за да може светлината от най-близкия източник да се отрази от него. Колкото и силно да грее Слънцето, то винаги ще бъде заобиколено от вечен мрак. Но това се отнася само за обхвата, видим за човешкото око.

Гледайки нощното небе, човек гледа в миналото

Поглеждайки в нощното небе, можете да видите познатите ни звезди. Но всъщност в този момент сякаш гледаме в миналото.

Това може да се обясни с факта, че всъщност човек вижда светлина, отразена преди много години от много далечни обекти. Всички звезди, видими от Земята, в действителност се намират на разстояние от милиони светлинни години от нас. Съответно, колкото по-далеч е звездата, толкова по-дълго светлината от нея лети до нашата планета.

И така, видима от Земята, галактиката Андромеда се намира на разстояние 2,3 милиона светлинни години от нашата планета. А това означава, че точно толкова отразена от него светлина отива към нас. Съответно виждаме проекцията на галактиката, както е изглеждала преди 2,3 милиона години. Дори познатото Слънце, което наблюдаваме със закъснение от осем минути.

източник: actualno.com

Вижте още:

Morkadis

Коя е най-близката планета до Земята?

Тази необикновена находка на Марс прилича на проход към… какво?

Загадъчни аномалии на Венера може би крият живот

Черната дупка в центъра на Млечния път показва активност

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.