Защо запомняме едно, а забравяме друго

мозъкУникален микроскоп разкри работата на невроните и дендритите по формиране на паметта.

Формирането на човешката памет зависи от дендритите – разклонени израстъци на мозъчните неврони, които по форма напомнят клонки на дърво.

Именно дендритите играят решаваща роля в това, което се съхранява или забравя в паметта, става ясно от изследване, публикувано в сп. Nature.

„Има много теории за паметта, но много малко данни за това, как отделни неврони фактически съхраняват информацията. Сега ние открихме сигнали в дендритите, които смятаме за много важни за обучението и паметта.


Нашите резултати могат да обяснят защо някои преживявания се запомнят, а други се забравят“, казва Даниел Домбек, един от съавторите на изследването, доцент по невробиология в WCAS.

Учените използвали в изследването си уникален сканиращ микроскоп, с чиято помощ наблюдавали работата на невроните и дендритите по формиране на паметта.

Изследователите смятат, че изводите за ролята на дендритите в съхранението на спомените може да помогне в борбата с разстройствата на паметта или тежки заболявания, като например болест на Алцхаймер.

инфо: megavselena.com

Вижте още: 

10 НЕРАЗГАДАНИ МИСТЕРИИ НА ЧОВЕШКИЯ МОЗЪК

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.