Защо потъмняването на Гренландия заплашва живота на Земята?

pixabay.com

Учените установиха обезпокоителния факт, че постепенно повърхността на Гренландия потъмнява бавно и неусетно. Това води до неминуеми последици за природата и по-конкретно до топенето на ледовете, тъй като по този начин повърхността започва все по-лошо да отразява слънчевите лъчи, което води и до затопляне.

Учените допълват обезпокоителния факт, че с всяка година, считано от 1982 година повърхността на Гренландия се затопля с цели 2.7 градуса по Целзий, което може да доведе до огромни природни катаклизми. В резултат на това ледовете ѝ са започнали да се топят все по-бързо, което бе потвърдено от редица изследвания на учените.

Водят се проучвания и от сателити, като по този начин се следи повърхността на ледовете. Именно те за пореден път доказват, че положението с Гренландия е доста обезпокоително, тъй като частта на отразената от снега светлина на ледника намалява с всяка една година. Учените наричат това албедо и алармират, че ако не се предприемат някакви решения, то ситуацията ще се влошава с всяка една година. Всичко това води до постепенното потъмняване на Гренладния и така тя става по-топла, защото все по-лошо отразява слънчевите лъчи от себе си.

Учените не знаеха обаче, каква е причината за този факт и защо се получава това. Дали е причинено от саждите във въздуха, които поглъщат светлината, или от изгарянето на различните горива. Имаше и други тези по този въпрос, въпреки че така и не се знаеше конкретната причина за тази загадка.

За да се намери отговор на този въпрос, учените от Дармът са направили редица изследвания на взетите от тях проби на ледника през 2016 и 2017 година. Те установяват това, че реално се наблюдава видимо изменение на начина, по който самите снежинки отразяват светлината и различните отпадъчни вещества, които те са намерили в него. След това учените стигнали и до единното заключение, че реално не саждите са виновни за този феномен и потъмняването на Гренландия.

Гейбриъл Луис добавя, че снегът там е един от най-чистите на планетата ни, затова и учените решили да търсят причината за тази загадка другаде. Впоследствие те забелязали, че феноменът атмосферно блокиране е климатично явление, чиято продължителност може да бъде дори няколко седмици. При него се забелязват изменения в начина на циркулацията, което, от своя страна, води до значително понижаване на снежните бури, които са много важни за Гренландия.

Луис допълва, че когато снежинките паднат на повърхността и се задържат на нея за по-дълго време, то това неминуемо води до изменение на формата им и те стават съответно по-големи. Това обаче води и до промяна на отразителната способност на ледника, която значително се понижава. Именно затова е от огромно значение да има снежни бури на повърхността на Гренландия, защото така снегът не се задържа и се минимизира риска от затопляне, а също така от топене на ледниците.

Именно топенето на ледовете на Гренландия е причината за около 40% от общото повишаване на нивото на световния океан тази година. Ако обаче не се приемат някакви действия, то това ще доведе до повишаване на морското равнище с цели 7 метра.

Може това да не звучи много успокоително, но подобно климатично явление ще доведе до катастрофални последици за редица гъсто населени райони в света – Нидерландия, част от Ню Йорк, Северна Германия, Филаделфия, Флорида и дори част от Източен Китай.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Ако хората изчезнат, кой би доминирал в живота на Земята?

Извънземните ли ръководят живота на Земята?

На Марс е имало вода преди раждането на живота на Земята

Половината от живота на Земята ще изчезне до края на века

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.