Защо по дърветата около Голямобуковския манастир висят дрехи?

Снимка: haiduk-tourist.blogspot.com

Голямобуковският манастир е единственият действащ манастир в Странджа. Официалното име на манастира е Света Петка, но е добил известност с името на селото, до което се намира – Голямо Буково. Манастирът е построен през 12 век върху останките на древно светилище.

Легендата разказва, че мястото за строежа на светата обител е избрано след един необикновен пророчески сън – Света Богородица се явила на болен мъж от селото (по онова време носещо името Коджа бук) и му казала да се измие с водата от извора сред останките на светилището, за да оздравее. Той послушал съвета, оздравял, а днес над извора се намира манастирската църква – след съня на мъжа на мястото бил изграден цял манастир.

През вековната си история манастирът е бил разрушаван, възстановяван, превръщан в пионерски лагер и отново реабилитиран като действаща света обител. Днес той е обитаван единствено от йеромонах Евтимий, а каменният му метох е наполовина срутен – макар че едно от нещата, с които Голямобуковският манатсир е бил известен в миналото, е богатството.

В самото начало на 20 век предприемчив монах изтъргувал с турци-изселници голямо стадо овце срещу 1000 декара добра обработваема земя, които впоследствие донесли на манастира значително благосъстояние.

Историята на Голямобуковската света обител е безспорно интересна, но в наши дни първото, което гъделичка любопитството на пътуващите към манастира, са висящите от дърветата дрехи. Странната гледка всъщност е в пряка връзка със самата причина за възникване на манастира – история, свързана с болест и изцеление.

Намятаните по дърветата дрехи са елемент именно от култ към светци – изцелители; култ, който, както и много други, води началото си от тъмните езически мистерии. Миряните вярват, че ако оставят дреха на болния на чудодейното място, което обикновено е чудодеен извор (аязмо), пещера на светец-отшелник, гроб на светия и други подобни, то в оставената дреха ще остане и болестта и болният ще оздравее.

Именно древното аязмо на манастира е причината миряни, търсещи изцеление, да се стичат към светото място и да практикуват тоя странен обичай.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Рецепта на Димков: Няколко чаши гореща вода лекуват!

Сребърните бижута лекуват

Магически бор край Симитли лекува безплодие и всякакви болежки

Мистично място в Родопите лекува страшни болести и разваля магии

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.