Защо се случват някои от най-шантавите процеси в тялото

Защо виждате петна пред очите си

петна

Очите са безкрайно сложни органи, появили се след милиони години еволюция и е нормално да дават по някой страничен ефект. Например точките или петната, които понякога виждате в зрителното си поле. Те се носят в произволни посоки и изчезват в мига, в който се опитате да ги огледате добре.

Очите ви са съставени предимно от желе, наречено стъкловидна течност, което преминава през много промени докато растете. Докато бавно се свива, то губи гладкостта си. Може обаче да стане и по-течно, а това позволява на малки фибри в окото да се събират и да образуват относително големи бучки. Те са достатъчно големи, за да станат видими за вас, но накрая потъват и се утаяват на дъното.

Що се отнася до ярките точки, които премигват и се движат пред очите ви, те се наричат фосфени. Появяват се, когато клетките в ретината са раздразнени (като търкате очите си например).

Защо от студената храна боли

сладолед

Всеки, който е нагъвал сладолед с голямата лъжица, поне веднъж е изпитват прорязваща болка в главата – както му викат, „измръзване на мозъка“. Но защо се случва? Все пак никой не би помислил, че замръзналият десерт би могъл да понижи температурата на мозъка или нещо такова.

Учени от Харвард са се опитали да отговорят на този въпрос. Те са открили, че могат да активират тази болка дори само поставяйки ледено кубче в устата на субекта, притискайки го към небцето.

Мозъкът се старае да поддържа постоянна температура, така че когато пълните главата си със сладолед, небцето ви измръзва и мозъкът откача, мислейки си, че сте някъде на Еверест. Той отваря артериите, които изпомпват повече кръв към мястото, за да го затоплят. Вместо това обаче получавате главоболие.

Защо портокаловият сок има странен вкус, след като сте си измили зъбите

сок

Ако никога не сте го пробвали, сега е моментът. Измийте зъбите си и след това изпийте чаша портокалов сок. Ще откриете, че сладката напитка се е превърнала в някакъв ужасен химически разтвор за почистване.

Този странен ефект, който се наблюдава и при други храни след миене на зъбите, се дължи на химикал, наречен натриев лаурил сулфат. Производителите на паста за зъби знаят колко важно е продуктът им да се пени и въпросният химикал прави точно това, карайки ви да си мислите, че пастата ви за зъби прави нещо.

Страничният ефект на натриевия лаурил сулфат е, че тотално обърква рецепторите по езика – той блокира онези, които засичат сладкото и подсилва горчивия вкус. Поне за известно време.

Morkadis

Защо мъжете ги болят тестисите

Така наречените „сини топки“ – болезнено напомняне за провала на мъжа. Говорим за онзи случай, когато мъжът стига близо до оргазъм, но не го изпитва. Да кажем, че е на среща с атрактивна дама и двамата са на път да обменят малко телесни течности, но той направи или каже нещо, с което да накара партньорката му да си тръгне. Горкият нещастник остава с неяснотата какво точно е направил, за да прогони дамата и болезнено усещане между краката.

Виновникът тук са кръвоносните съдове. Когато мъжът е възбуден и готов да споделя ДНК, артериите се отварят, позволявайки на кръвта да стигне до гениталиите, но спирайки я да се връща обратно. Така, уважаеми дами, се получава мъжката ерекция. Когато мъжът изпита оргазъм, артериите почти веднага се отварят и пускат кръвта, защото работата е свършена.

Но когато възбудата внезапно спре, тялото се обърква и не може да разбере как така сте сгафили. Кръвта остава между краката и понеже не получава кислород, става синя – от там и „сини топки“. Налягането на тази кръв е това, което причинява болката.

Защо слънчевото изгаряне боли (и зачервява кожата)

тен

Слънчевото изгаряне е, когато нещо желано стигне до нещо болезнено и досадно. Малкото слънчева светлина може да ви даде приятен и напълно безболезнен тен. Прекалите ли обаче, очаква ви много болка и кожата ви става свръхчувствителна и към най-лекия допир.

Червеното по кожата, което виждате, всъщност е радиационно изгаряне. Ако бъдете облъчени от ядрен реактор, кожата ви ще почервенее по същия начин. В този случай говорим за ултравиолетова радиация, но тя също директно уврежда вашата ДНК и тялото ви отговаря с възпаление, увеличавайки кръвоснабдяването към мястото, за да поправи щетите. Червеният цвят е опита на тялото ви да се възстанови, преди тумори и мутации да започнат да изникват навсякъде.

А защо кожата става толкова чувствителна? Може веднага да кажете, че е защото говорим за изгорено, но всъщност това винаги е било загадка за учените. Днес някои смятат, че виновен може би е един протеин, който помага при имунния отговор и е страничен ефект от раздразването на нервните рецептори.

Защо от аспержите урината мирише странно

аспержи

Ако сте чували шегата за урината и аспержите, но не сте схващали за какво става въпрос, вариантите са два – или не ядете аспержи, или сте от хората, които генетически не могат да уловят миризмата (около 30% от всички). За всички останали, това изглежда е единственото нещо, което може да накара урината да мирише на самия ад.

Миризмата е резултат от сероорганично съединение, наречено аспарагинова киселина. Може би ще се запитате защо аспержите не миришат така и отговорът ще е, че самата аспарагинова киселина сама по себе си не е толкова потентна. Миризмата идва предимно от съставките, на които се разгражда и отиват в урината след 15-20 минути.

инфо: izumitelno.com

Вижте още:

Знаете ли, че вашето тяло владее тези 12 необикновени трика?

Езикът на тялото: дребните жестове, които издават много

Десет професии, които разрушават тялото ви

Над 99% от микробите в човешкото тяло са неизвестни на науката

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.