За аутистите контактът с очите е не само странен, но и стресов

око

Повечето аутисти избягват контакта с очи. Това не означава, че те не се интересуват от вас или от нещата, които им говорите. Напротив – в подобни ситуации аутистите изпитват силен дискомфорт или дори стрес.

Учени откриват, че част от мозъка, която помага на новородените да се обръщат към познати лица, не действа нормално при хора от аутистичния спектър. Това подсказва, че терапии, които налагат контакта с очи, могат да пречиняват тревожност и стрес.

Характерна черта при аутизма е трудност в установяването или поддържането на контакт с очи. Поведение, което не само че затруднява значително общуването, но и което може да доведе до проблемна комуникация между представителни на различни култури, където подобен контакт се приема като израз на доверие и уважение.

Учените са установили, че в областта на мозъка, известна като сбукортикална система, редица структури, които интегрират информация от външния кортекс към периферните сетива, предизвикват движения и други поведения. В тази система съществуват невронни пътища, които пренасят визуалната информация от очите към тези области от мозъка, които стимулират емоциите и това помага на новородените бебета да разпознаят лица на познати хора и да отключат редица социални поведения.

“Нашите резултати показват, че стресът от контакта с очи в тези случаи е опит да се намали болезненото възбуждане на определена част от мозъка,” коментират учените, провели изследването.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.