Земята може да се сдобие с пръстен като на Сатурн

Около Земята може да се появят не по-малко зрелищни пръстени от тези на Сатурн, но те няма да се състоят от камъни и лед, а от фрагменти космически боклук.

Сатурн е шестата планета от Слънчевата система. Тя е газов гигант и е втора по големина в Слънчевата система след Юпитер. Сатурн е известен най-вече с пръстените си, съставени от лед и космически прах.

Към момента Европейската космическа агенция (ЕКА) е наброила около 170 млн. частици космически боклук с различни размери, които се въртят около Земята. Повечето от тях са малки отломки, но дори и неголеми обекти могат да застрашат безопасността на космическите полети и орбиталните мисии. Космическият боклук в последните години е нараснал значително по количество и съвкупната му маса се оценява на около 7500 тона, съобщава NDTV.

По думите на проф. Джейк Абът от Университета в Юта „Земята се намира на път към това да се обзаведе със собствени пръстени. Само че те ще се състоят от боклук.“ Абът и екипът му от инженери са предложили оригинално решение за почистване на околоземното пространство от космическите отломки.

Според изследователите с помощта на магнити може да се създаде пръстен от боклуците в околоземна орбита. „Ние се научихме да управляваме обекти в магнитно поле дори когато става дума за немагнитни тела. Нашите разработки съвсем реално могат да се приложат за разчистване на околоземното пространство“, отбелязва Абът.

източник: actualno.com

Вижте още:

Матрицата на Земята: батерии за извънземните

Геолози: Около 10 вулкана могат да унищожат Земята по всяко време

Могат ли двама души да заселят Земята отново? 

Новооткрита екзопланета приличаща на Земята, може да е подходяща за живот

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.