Знаете ли, че Островът на съкровищата наистина съществува?

пирати 1

Малко са хората, които не са чели романа на Робърт Луис Стивънсън „Островът на съкровищата“. Но сигурно всички смятат, че описаното в него е дело на фантазията на автора. Оказва се обаче, че става дума за напълно реален остров.

Според изследователите на творчеството на писателя при описанието на острова в своя роман той определено използва документални източници. Най-вероятно става дума за записи, направени от Морган Дрейк.

В средата на XX в. се установява, че в книгата на Стивънсън е описан реално съществуващ остров. На Хувентуд от романа има затварящ се вход към залива на Острова на скелета и Далекоклед, и дори пещера, където разбойникът Бен Ган би могъл да скрие златото на капитан Флинт. Освен това единственият остров, който е обрасъл с борова пора, е именно Пинос, тоест Хувентуд.

Излиза, че писателят е описал в произведението си о. Пинос, разположен недалеч от Куба. В основата на литературното произведение са залегнали сведенията, получени от бележките на капитан Морган, на кап. Дрейк и други ръкописи от онова време.

В увлекателното произведение авторът обрисува горите, в които растат само борове и каквито има на о. Пинос Там са открити и останки от малък дървен плавателен съд, с който е възможно да са се спасили от преследването на пиратите морският разбойник Джим Хокинс и приятелите му.

кораб

Предполага се, че в основата на произведението са залегнали писмата на пиратите, обитавали острова. В продължение на 300 години островът е място, откъдето разбойниците тръгват, за да ограбват кораби. Гората е добър материал за поправка на повредените морски съдове. А на брега на острова има запаси от вода и стоки от първа необходимост.

Множеството заливи по острова, както и някои от носовете са наречени с имената на знаменити пирати, загинали на Пинос. А той е посетен от мнозина поклонници на „черния Роджър“ – Джим Хокинс, известен от последните истории на пирата Черната брада, Хенри Морган, Питър Хейн и други известни личности.

Пинос е заветна цел на търсачите на съкровища. Там те се надяват да открият заровените скъпоценности, заграбени от морските разбойници. За последните 70 години остров Пинос е посетен от множество търсачи на щастие. Но никой така и не успява да стисне в ръката си поне един испански дубпон (злата монета в Испания и американските и колонии в обращение от 1497 г. до 1868 г., когаш се въвежда песетата като разменна единица).

Във времето Островът на съкровищата силно се е порменмл. Почти са изчезнали горите, появили са се мраморни кариери. А пещерата, където скрива съкровищата си Бен Ган, се намира на нос Пунта дея Есте. В една от пещерите има стенни рисунки, по които може да се съди, че там са провеждани ритуални обреди.

Най-вероятно на остров Пинос отдавна няма никакви съкровища. Едва ли пиратите са оставили скъпоценностите си на потомците.

инфо: popantofi.com

Вижте още:

Чинг Ши: От развратница, до най-влиятелния пират в историята

13 чудовища по старите пиратски карти и техните истории

Порт Роял – градът на греховете и пиратите

Топ 10 на изгубените съкровища

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.