Извадиха зъб от носа на пациент

зъб

За необичаен медицински случай разказват специалисти от Саудитска Арабия. Става дума за пациент, който, след повтарящи се няколко пъти в месеца кръвотечения от носа в продължение на три години, потърсил лекарска помощ.

Чрез хирургическа намеса медиците извадили от носа на 22-годишния мъж бяла костна маса с дължина 1 сантиметър, която всъщност се оказала истински… зъб.

След неочакваната находка медиците решили да се посъветват със стоматолог. Той стигнал до извода, че става дума за допълнителен зъб, който, по неразбираеми причини, е пораснал в носа на младия човек. При това в устата на пациента имало всички 32 зъба, с които всеки от нас би трябвало да разполага, предава Fedpost.

„Допълнителните зъби, дори и тези, които растат неправилно, не са изключителна рядкост. Но да бъдат премахвани от носа на пациент се случва съвсем рядко. Трябва да кажем, че въпросният случай е доста необичаен. За цялата ми практика все още не ми се беше случвало да вадя зъб, пораснал в носа“, разказва доктор Джон Хелщейн, стоматолог и професор по устна патология към университета на щата Айова.


Както показват изследванията, от 0.15% до 3.9% от хората имат повече зъби, отколкото е нормално.

В случая пациентът имал т.нар. мезиоденс – допълнителен среден зъб, разположен между резците.

Припомняме и един друг, доста необичаен случай от областта на денталната медицина. Само преди по-малко от месец медици извадиха 232 зъба от устата на 17-годишен индиец. След като момчето потърсило помощ заради болка в челюстта, лекарите установили, че то страда от заболяването сложна композитна одонтома. Обикновено пациентите с такава диагноза имат доброкачествен тумор, състоящ се от няколко пълноценни или недоразвити зъби.

В образуванието, отделено от устата на индиеца, обаче се оказало, че има най-малко 232 малки и големи зъби.

Операцията отнела на лекарите 8 часа и, според специалистите, случаят е достоен за Рекордите на Гинес.

инфо: http://actualno.actualno.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.