Извънземните сигнали се оказаха опасни за живота

телескоп

Загадъчните свръхбързи радиоемисии се оказват свързани със свръхмощни и доста дълги изблици на гама-лъчение, които винаги съпровождат подобни „извънземни сигнали“ и които са правили всички по-рано съществуващи обяснения на тяхната същност слабо вероятни, става ясно от статия, публикувана в изданието Astrophysical Journal Letters.

„Това откритие променя кардинално нашите представи за природата на FRB сигналите, някои от които, както се оказа, привличат нашето внимание не само с кратко „радио свистене“, но и силно „тропат“ в гама-диапазона. Текущите оценки на разстоянието до източника на тези сигнали сочат, че подобни изблици протичат много често във видимата Вселена – всеки ден следва да възникват повече от две хиляди от тях“, казва Дерек Фокс (Derek Fox) от Пенсилванския университет във Филаделфия (САЩ).

Астрономите заговориха за първи път за съществуването на тайнствени радиосигнали (fast radio-burst, FRB) през 2007 година, когато те бяха отрити случайно при наблюдения на радиопулсари с телескопа „Паркс“ (Австралия).

В следващите години учените успяха да открият следи от още девет подобни изблика, чието сравнение установи, че те могат да носят изкуствен произход и дори потенциално да бъдат сигнали на извънземни цивилизации поради необяснимата периодичност в тяхната структура.

През пролетта на тази година учените изясниха, че източник на единия от тези FRB сигнали е елиптична галактика, разположена на 6 милиарда светлинни години от Млечния път, което ги накара да заключат, че подобни изблици се раждат в хода на сливания на неутронни звезди или други компактни обекти, превръщащи се в черни дупки. След това астрофизиците откриха, че FRB сигналите се повтарят, което пък постави тези теории под съмнение.

Фокс и колегите му са установили още една особеност в поведението и природата на тези необичайни радиосигнали, като изучили данните, събрани от различни орбитални и наземни телескопи при раждането на сигнала FRB131104, възникнал през декември 2013 година в съзвездие Кил, на около милиард светлинни години от Земята.

Събирайки данните от различни оптични, рентгенови и гама-телескопи, учените се надявали, че ще успеят да открият и други следи, които да им помогнат да разберат тяхната природа. Учените се занимават с подобни издирвания от 2007 година, но чак сега екипът на Фокс е успял да открие подобна „сянка“ на FRB, използвайки орбиталния гама-телескоп Swift.

Както се оказало, подобни „извънземни сигнали“ се съпровождат от мощни гама-емисии, които не траят  секунди, както самите FRB сигнали, а около две или шест минути. Мощността на гама-компонентите на тези сигнали била такава, че увеличавала енергията милиарди пъти, превишавайки около пет пъти типичното количество енергия, отделяно при взрив на свръхнова.

Самото присъствие на гама-сянка при радиосигналите, както и високата мощност, поставят под съмнение двете теории за тяхното раждане – тяхната мощност е прекалено голяма, за да бъдат породени от магнетари, а самият източник на радиосигналите е разположен изключително далече, за да може да бъде свръхмощна свръхнова или сливащи се неутронни звезди.

Последният сценарий, както допускат учените, е възможен, но такива сливащи се звезди би следвало да ни „гледат“ под особен ъгъл. Освен това, все още не е ясно как в такъв случай се раждат гама-лъчите. За проверка на тази теория ще ни помогнат  гравитационните обсерватории, включително и LIGO, които ще позволят на учените да разберат колко често протичат сливания на неутронни звезди и не превишава ли честотата им тази стойност.

Всичко това, както отбелязват учените, би трябвало само да увеличи интереса на астрономите към въпросните загадъчни сигнали, за да започнат да ги изучават не само с радиотелескопи, но и с всички останали типове обсерватории.

Откритието на гама-сенките на FRB сигналите говори за наличието на други компоненти, чието излъчване може да ни помогне да разкрием тази необичайна космическа загадка, обяснява Фокс.

инфо: drevnite.com

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.