Изненадващи случаи на събуждане след дългогодишна кома

Случаите, когато хората прекарват дълги години в безсъзнание и след това се връщат към живота, са много редки, но все пак се случват. Жителката на ОАЕ, Мунира Абдула, след 27 години в кома, се събудила в частна клиника в Германия. Жената била получила контузия на главата при инцидент, в който колата й се сблъскала с автобус.

Мунира Абдула

Мунира Абдула претърпяла автомобилна катастрофа през 1991 г. на магистрала, близо до град Ал Айн. Когато жената видяла, че сблъсъкът с автобуса е неизбежен, тя покрила със своето тялото сина си, който бил в колата с нея. Момчето се отървало със синини, но майката получила контузия на главата и била откарана в местна болница.

Когато станало ясно, че лекарите в Емирствата не могат да помогнат на тежко ранената Мунир, тя била транспортирана в Лондон. Британските лекари също се оказали безсилни – те успели само да поставят точна диагноза. Пациентката била в кома, но в същото време била чувствителна към болка.

Дълги години хранели Мунир през тръба и се опитвали да я върнат в съзнание чрез физиотерапия, но всичко било напразно. Не е известно как би се развила съдбата на пациентката, ако престолонаследникът на Абу Даби, Мохамед бин Заед не се бил намесил преди две години. Той дарил значителна сума за лечението на жената, което накрая имало ефект.

Мунира вече е отново в Абу Даби и се готви за дълга рехабилитация. За 27 години, прекарани без движение, мускулите й са атрофирали и жената трябва да научи отново най-основните неща: да използва прибори за хранене, да говори, да ходи.

Ян Гжебски

През 1988 г. железопътен работник от Полша Ян Гжебски, пострадал, когато свързвал два вагона. Паднал между тях, получи силен удар в главата и изпаднал в кома. Излязъл от нея след цели 19 години. Неговият случай е необичаен не само заради продължителността на престоя му във вегетативно състояние. Ян изпада от реалността в социалистическа Полша, сравнително млад мъж и се събудил при капитализма, разбирайки, че има 11 внуци.

Историята на поляка прелетя по света и е един от най-известните случаи на излизане от дългосрочна кома. Вярно, самият Гжебски уверява, че е останал в кома само 4 години, а през следващите 15 години е бил напълно парализиран.

Гари Докери

Гари Докери бил офицер от полицията. На 33-годишна възраст бил ранен в главата, докато се опитвал да задържи въоръжен престъпник. Спасявайки го, лекарите извършили многочасова операция, като отстранили повече от 20% от мозъка му. За съжаление, те не успели да извадят куршума, както и да доведат Гари в съзнание след операцията. Полицят се събудил през 1996 г., 7 години след фаталния изстрел и веднага започнал да говори.

Изненадващо, Докери пазел спомени за всички събития, предхождащи контузията му, а също така разпознал роднините и деца си. Само спомена за преследването на престъпника и раната била изтрити от паметта му. Уви, след събуждането си Гари не живял дълго – след чудодейното изцеление, починал от кръвен съсирек в белия дроб.

Morkadis

Сара Скантлин

Сара Скантлин била на 18 години, когато пресичайки пешеходна пътека, била ударена от пиян шофьор. Получила няколко тежки травми на мозъка, което доведоло до кома. Около месец прекарала на животоподдържащи системи. Лекарите успели да постигнат известна положителна динамика в лечението на момичето, но всичко, което можело да се направи, било да диша и да поглъща течна храна сама.

След 16 години опитен специалист по рехабилитация започнал работа със Сара, която година по-късно успяла да реагира на стимули. Сара започнала да отговаря на някои действия на лекарите с писъци и 20 години след инцидента, през 2005 г., тя произнесла първата си дума. Не успяла да възстанови напълно всички функции на тялото и умствената си дейност – тя се движи в инвалидна количка и смята, че все още е на 18 години.

Тери Уолис

През 1984 г. 19-годишният Тери Уолис се возил в кола с приятеля си, те загубил контрол и паднали в езеро. Приятелят на Тери починал, а него намерили във водата едва на следващия ден. Човекът по чудо оцелял, но мозъкът му бил сериозно повреден. Уолис прекарал 19 години в кома и се събудил през 2003 г. Първите му думи били „мама“, „Пепси“ и „мляко“.

Пациентът си спомнял събитията доста преди инцидента, както и момента, в който колата паднала във водата, но нямал представа колко време е минало оттогава. Бил сигурен, че Роналд Рейгън все още е президент и го изумили техническите иновации, появили се в къщата му. Уолис останал парализиран, но говорел сравнително добре.

Интересното е, че Тери бил смятан за безнадежден пациент и се грижели за него, без да правят опити за реабилитация. Според лекарите скритите резерви на мозъка на Уолис са му помогнали да се върне в съзнание.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Това е Токсичната дама, която отрови лекарите, опитали да я спасят

Историята на самозваният лекар Мартин Коуни, който спаси хиляди бебета

10 невероятни истории на хора, чиято воля за живот се оказа по-силна от съдбата

Безмозъчният французин – загадка за медицината

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.