Изригване на вулкан може да е довело до краха на Древен Египет

8

Самоубийството на Клеопатра и падането на Древен Египет са легендата. Ако оставим шекспировата драма настрана обаче, често има много по-големи неща, които да захранят рухването на империята, отколкото някакво политическо разбъркване само по себе си.

Сега изследователите проследяват ефекта на доминото на социалните катаклизми и опустошителното изменение на климата обратно до изригването на вулкан, състояло се вероятно от другата страна на земното кълбо.

Екип историци е събрал доказателства за връзка между вулканични събития, открити в ледените ядра и сезонни модели на наводненията на Нил, като твърди, че това нарушаване на жизнената кръв на Египет може да е довело до събития, предизвикали краха на империята.

Промените в климата и социалните катаклизми често вървят ръка за ръка, което води до драматични промени в политиката и икономиката. Те от своя страна предизвикват залеза или възхода на цели цивилизации.

Така че идеята не е странна. Но дори разумните хипотези се нуждаят от солидни доказателства.

„Това е красотата на тези данни за климата“, казва изследователят Джоузеф Манинг от Университета в Йейл.

„За първи път в Египет може действително да видите динамична картина на обществото, а не просто статичното описание на куп текстове в хронологичен ред“.

Екипът е разчитал на предишни изследвания, които подробно описват времето на значими вулканични изригвания през последните 2500 години.

Не е нужно вулканът да изригне в задния ти двор, за да предизвика проблем. Пепелта и частиците от сярата могат да образуват аерозоли, които се разпръскват през стратосферата, отразявайки слънчевата светлина по начин, който може да повлияе на температурата и валежите много далеч от мястото на изригване.

За да определят как сезонното египетско време може да е било засегнато от евентуални вулканични изригвания, изследователите са проучвали паметника, известен като al-Miqyas или нилометър.

Този зашеметяващ паметник на архитектурата е смесица от изкуство, водоизточник и средство за съхранение на архивите в историята.

Структурата е запазила данни за летните върхове на Нил от началото на 7-ми век, позволявайки на изследователите да моделират връзката между потока на реката и годините, когато има изригване някъде на планетата.

За подробности относно цикъла на Нил преди този период от историята екипът е трябвало да копае малко по-дълбоко и да интерпретира историческите писания.

Резултатът е картина на ритъма на реката в хода на египетската история, който отразява тектоничната дейност на планетата.

Morkadis

„Когато течението на Нил е било добро, долината на Нил е била едно от най – плодородните места в древния свят“, казва историкът на климата Франсис Лъдлоу от Тринити Колидж в Дъблин.

Но реката е била предразположена към висока степен на флуктоации.

Нил днес е известен с това, че е най-дългата река в света, но за древните египтяни е била центърът на всичко.

Всяко лято течението на реката донася и добавя нови слоеве почва, обогатявайки средата за развитие на зърнените култури. И разбира се осигурява вода.

Без тази годишна доставка на плодородна почва и прясна вода, посевите на Египет се понижават, което води до недостиг на храна.

Историческите сведения показват, че един такъв период е възникнал по време на управлението на Птолемейската династия, който започва със смъртта на Александър Велики през 323 г. пр. Хр.

През 44 г. пр.н.е., по време на царуването на Кралица Клеопатра VII, особено тежко вулканично изригване някъде по света е изхвърлило в атмосферата пепел и горещи газове, потискайки мусоните и предизвиквайки сериозен глад.

Очевидно в света по това време се случват много неща: войските на Рим маршируват из цяла Европа и Средиземноморието.

Но управлението на Клеопатра по никакъв начин не е било подпомогнато от недостиг на храна и икономическа криза, предизвикали една или две епидемии от чума и миграция на хора от селските райони в градовете.

В крайна сметка това социално вълнение е улеснило Рим да превземе парчетата от империята, след трагичното слизане на Клеопатра от историческата сцена през 30 г. пр.н.е., вероятно отровена или ухапана от змия.

Вулканите биха могли да обяснят още една мистерия на Птолемеите.

Римският историк Юстиний пише за военнослужителя Птолемей III, че ако „не е бил призован в Египет от домашни безредици, щеше да стане господар на всички владения на Селев.“

Какво може да е толкова важно, че един от най-успешните владетели на династията да се откаже от опита си да завладее още от земите на днешните Ирак и Сирия и да тръгне към къщи?

Бихме могли да обвиним и вулкан за това, че е предизвикал и засилил социалния грохот.

Все още не сме виждали никакви вулканични прекъсвания на мусоните този век.

„Но това може да се промени по всяко време“, казва Манинг.

„Потенциалната опасност за това трябва да бъде взета под внимание, когато се преговаря за това как ценните води на Нил да бъдат управлявани между Етиопия, Судан и Египет“.

Това изследване е публикувано в Nature Communications.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

 

 

За още подобни новини, харесайте страницата ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.