Изследователи от САЩ: Ще осъществим контакт с живот от други светове

3

Графично изображение, изпратено в Космоса от радиотелескопа Аресибо през 70-те години на ХХ век.
© Arne Nordmann/Creative Commons
Източник: megavselena.com

На конференция, състояла се в хода на годишната среща на Американската асоциация за съдействие на развитието на науката (AAAS), изследователи от САЩ заявили, че точно сега му е времето активно да се опитваме да осъществим контакт с разумен живот от други светове.

Според специалистите необходимо е също да продължим да изпращаме съобщения от Земята в Космоса.

Изследователите от Института по търсене на извънземен разум SETI се вслушват в сигнали от Космоса вече половин век, но досега не са успявали да открият каквито и да било признаци на разумен извънземен живот.

„Настъпва време търсенето да се активизира – обърнал се към участниците на срещата д-р Сет Шостак, директор на SETI. – Мнозина от нас са заинтересувани не просто от прослушването на сигнали от Космоса, но и от транслация на своите съобщения към някои близки звезди. Това увеличава шансовете един прекрасен ден да получим отговор.“

Земляните вече са изпращали няколко послания към други светове. Например през 1974 с радиотелескопа Аресибо в Пуерто Рико е изпратено послание към звездния куп М13, намиращ се на 25 000 светлинни години от Земята в съзвездие Херкулес. Впрочем струва си да отбележим, че сигналът от Земята още не е излязъл дори извън пределите на Млечния път.

Много хора критикуват такова активно поведение, опасявайки се от нахлуването на агресивни извънземни – не е известно какви намерения може да движат възможните пришълци. Но Шостак смята, че това са сюжети от научнофантастичната литература – ако не провокираме извънземния разум към агресия, то той няма и да я окаже.

„Волю-неволю вече сме могли да разкажем много на извънземните цивилизации, тъй като за последните 70 години човечеството е транслирало в Космоса множество съобщения, и то невинаги умишлено – продължава Шостак. – Така че евентуални пришълци, които биха могли да унищожат нашата планета, вече да са разбрали за нашето съществуване.“

Някои скептици смятат, че транслацията на съобщения в Космоса е празна загуба на време, която прилича повече на замърсяване на пространството (тъй като може да повлияе и на земните изследователски работи). Срещу този план се изказал и писателят фантаст, професор по физика и консултант на НАСА Дейвид Брин, поканен на заседанието на AAAS.

„Историците ще ви разкажат, че първите контакти между развити цивилизации и коренни народи върху още незавзети земи никога не са протичали гладко – смята той. – Според мен едва ли си струва да очакваме нахлуване на извънземни в холивудски стил, пък и вероятността от самия контакт е изключително ниска. Но рисковете са неимоверно високи, така че си струва нееднократно да помислим, преди да изпращаме сигнал към потенциално обитаем свят – възможно е да подложим на сериозна опасност нашите внуци.“

Водещи астрономи, антрополози и социолози се опитали да конкретизират плановете за активни действия на SETI. Един от главните въпроси станало обсъждането на това, какво трябва да е съобщението, което човечеството би искало да транслира в Космоса.

Много от участниците били на мнение, че ние трябва да изпратим облагородено описание на самите себе си, като пропуснем нелицеприятните моменти от нашата история и с гордост разкажем за постиженията на земляните.

Но д-р Шостак не е съгласен с такава стратегия – той смята, че най-добре е да бъдем себе си.

инфо: megavselena.com

Вижте още:

СТАРШИ СЪВЕТНИК НА ОБАМА: ДА СИ ПРИЗНАЕМ ЗА ИЗВЪНЗЕМНИТЕ!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Един коментар
  1. bai ganio 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.