Имало е и втора звезда в Слънчевата система

слънчева система

Астрофизици от руския институт „Щернберг“ смятат, че преди 70 000 г. в пределите на Слънчевата система е имало и втора звезда.

Звездата на Шолц се е намирала на разстояние 0,8 светлинни години от Земята. Масата й е 0,08 от тази на Слънцето, а масата на единствения й спътник – 0,06 от слънчевата.

Звездата се намира в пределите на в облака Оорт, чиито външни граници понастоящем са на 1 светлинна година от Земята – четири пъти по-малко от разстоянието от Слънцето до най-близката звезда Проксима Центавър.

Звездата на Шолц е тип червено джудже (Слънцето е жълто джудже – б.р.). Тя е назована на името на своя откривател – астронома Ралф-Дитер Шолц от Потсдамския астрофизичен институт в Германия. Ученият съобщава за нея през 2013 г.

Понастоящем звездата на Шолц е отдалечена на 20 светлинни години от Земята и не се вижда с просто око. Преди 70 000 години древните жителите на Африка обаче вероятно са я виждали.

инфо: cosmos.actualno.com

Вижте още: 

ЗАГАДКИТЕ НА СЛЪНЧЕВАТА СИСТЕМА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

loading...

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.