Имат ли нужда от защита находките, оставени от експедиции на Луната?

Луната е космически обект, най-близо до Земята. Интересът към нея, който е обясним, е довел до натрупване на над 150 тона материали, оставени от жители на Земята на повърхността на естествения спътник на планетата ни.

Началото на струпването на предмети със следи от човека на Луната започва още преди 60 години, когато сондата Луна-2 на бившият СССР достига повърхността на Луната в област, наречена Маре Серенитатис.

Първото съприкосновение на земни материали с лунната повърхност не е единично изолирано явление, то продължава и по-късно, като освен руски, пристигат и американски сонди.

Десет години по-късно американските астронавти Армстронг и Олдрин стъпват на естествения ни спътник. Те прекарват 22 часа в област, наречена Море на спокойствието. Преди да се завърнат обратно на родната планета, астронавтите оставят ненужния си товар на Луната.

Това не е краят на струпването на предмети на лунната повърхност. Пет екипажа на Аполо оставят още около сто други обекта с човешка следа върху тях на близката до нас планета.

Какво със земен произход има днес на Луната?

Американците оставят там шест свои национални флага, както и много отпадъци. Могат да се намерят и голям брой от успешно кацнали или сблъскали се с Луната сонди, изпратени от Земята. Инструментите, останали на Луната, трите роувъра, безбройните камери и дори чифт ботуши са само част от стотиците предмети, оставени от хората от Земята.

Американската космическа агенция НАСА е изготвила каталог с предметите, оставени на лунната повърхност. Те са около петдесет на брой.

Една американска организация с идеална цел е на мнение, че тези човешки находки не са защитени по никакъв начин юридически. Всички тези първи следи от човешки стъпки, колелца от роувър, както и всички важни от археологическа гледна точка следи в бъдеще могат да представляват интерес за туристите, но нямат защита. От организацията се опасяват, че прахът на Луната реже както стъклото и може да повреди тези предмети, оставени от първите хора и апаратура, посетили Луната.

Идеята е дошла, след като директорът на Европейската космическа агенция се пошегувал, че иска да върне поне един американски флаг обратно на Земята.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Нова теория! Хората стъпили на Луната още преди 2000 години!

Вижте какво споделила Ванга за мисията до Луната

Експедиция Луна – „Тъмните мисии“

Какво НЕ знаем за Луната?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.