Имена и думи с любопитен произход

Бразилия получава името си от бразилския орех, а не обратното.

Дървото високо се ценяло заради наситената червена боя за платове, която се получавала от него. Така още в началото на 16. век непознатата земя станала известна в Европа като Terra do Brasil.

Думата „министър“ идва от латински (през френски) и означава слуга.

Думата „тестис“ идва от латинското testis, което значи свидетел в съда. Според римското право в съда винаги се изисквали двама свидетели. Както гласи сентенцията „Testis unus testis nullus“ (Един свидетел не е свидетел).

Думата за война в санскрит буквално означава „желание за повече крави“ (gavisti: „търся говеда“).

Думата „симпозиум“ (от старогръцки през латински) означава пир.

Името на Канарските острови ни напомня за красивите малки птички, но латинското „Canariae Insulae“ означава буквално „кучешки острови“. Според историка Плиний Стари те били наречени така, заради живеещите там „огромни и по численост и по размери кучета“. Според друга версия става дума за вид тюлени монаси, които римляните наричали „морски кучета“, които по онова време обитавали островите.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Защо Австрия и Австралия имат толкова подобни имена?

Митове и легенди за старите имена на планините в България

Изчезналите женски български имена

Истинските имена на месеците на български език

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.