Индия планира тази година нейна сонда да кацне на Луната

Изображение: pixabay.com

Индия планира да направи нов опит за кацане на безпилотна мисия на Луната през 2020 г. след неуспешна такава миналата година, заяви ръководителят на космическата програма на страната, предаде БГНЕС.

Работата по мисията на „Чандраян-3“ за разполагане на сонда на роувър на повърхността на Луната върви „гладко“, каза председателят на Индийската организация за космически изследвания К. Сиван на пресконференция.

„Ние се стремим към опит тази година, но това може да се отложи за следващата година“, каза Сиван. Индийски източници заявиха, че властите са определили ноември като време за изстрелване на ракетата.

Индия се стреми да стане четвъртата нация след Русия, САЩ и Китай, която да изпълни успешно мисия на лунната повърхност и да засили своята позиция като космическа сила. Стратегическият модул „Чандраян-2“ обаче катастрофира при кацане на лунната повърхност през септември, 2019 година.

Сиван каза, че новата мисия и оборудването за нея ще струва около 35 милиона долара, със значително по-големи разходи за самото изстрелване. Той добави, че Индия е избрала четирима астронавти-кандидати, които ще участват в първата орбитална мисия на страната, планирана да бъде проведена до средата на 2022 година.

Четиримата ще започнат да тренират в Русия по-късно този месец. В мисията ще участват до трима астронавти.

източник: actualno.com

Вижте още:

Вижте какво споделила Ванга за мисията до Луната

Руснак: На Луната има град, видях го!

Какво правят китайците на обратната страна на Луната?

Нередности, които намекват, че Луната е космическа база

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.