Интересни факти от днес, 21 май

амелия

1932 г. американката Амелия Ерхарт завършва в Северна Ирландия първия самостоятелен полет на жена без кацане над Атлантическия океан.

1904 г. в Париж е основана Международната федерация на футболните асоциации (ФИФА). ФИФА отговаря за организацията и управлението на най-големите световни футболни турнири, сред които е и Световното първенство по футбол, организирано от 1930 г. насам. Централните офиси на федерацията се намират в Цюрих, Швейцария.

Документът за основаването на федерацията се подписва от представители на футболните асоциации на Франция, Белгия, Дания, Холандия, Испания, Швеция и Швейцария. Първият конгрес на ФИФА се провежда на 23 май 1904 г. Тогава за президент на организацията е избран французинът Робер Герен.

До 1909 г. във ФИФА членуват само европейски асоциации. Първи от другите континенти се присъединяват Република Южна Африка, Аржентина и Чили и САЩ. В трудното време след Първата световна война на конгрес на 1 март 1921 г. за президент на световната футболна федерация, която тогава има 20 членове, е избран 48-годишният французин Жул Риме. Той остава на поста в продължение на 33 години, а федерацията търпи огромно развитие. Когато той напуска поста през 1954 г., във ФИФА членуват 85 федерации.

През май 1928 г. по време на конгрес на федерацията се взима решение за провеждане на Световно първенство, организирано изцяло от ФИФА. Всяка страна-домакин се избира. Уругвай, Италия, Холандия, Испания, Швеция и Унгария представят своите кандидатури за първия шампионат. Фаворит е Уругвай, който тогава е двоен олимпийски шампион. Така Първото световно първенство по футбол е открито на стадион Сентенари в Монтевидео на 18 юли 1930 г.

През 1998 г. швейцарецът Сеп Блатер е избран за осми президент на ФИФА. Той съдейства за разширяването й до 204 членуващи футболни асоциации от цял свят.

1932 г. американката Амелия Ерхарт завършва в Северна Ирландия първия самостоятелен полет на жена без кацане над Атлантическия океан. Еърхарт се качва за пръв път на самолет през декември 1920 г. Решена, че ще лети, тя се заема с каране на камион и работа в телефонна компания, за да спести 1000 долара, необходими за уроците по летене.

През януари 1921 г. постъпва на обучение при Анита Снук, една от първите жени пилоти. След шест месеца си купува първия самолет – „Кинър Ърстър”, който нарича „Канарчето”. На 22 октомври 1922 г. Еърхарт вдига „Канарчето” до 14 000 фута, световен рекорд за жените пилоти. На 15 май 1923 г. става 16-та в света жена, получила пилотска книжка от Международната федерация по аеронавтика.

След полета на Чарлз Линдберг над Атлантика през 1927 г. Еърхарт получава покана да бъде първата жена, изпълнила същия полет. Предложението идва от Ейми Фипс Гест от хайлайфа на Америка, която пожелала сама да бъде първата жена, прекосила Атлантика в самолет. Разбрала, че идеята й не е никак безопасна, Гест търси жена-пилот, която да спонсорира и я намира в лицето на Еърхарт.


Сред координаторите на проекта е и бъдещият й съпруг Джордж Путнам, публицист. Еърхарт придружава пилотите Уилмър Щулц и Луис Гордън като пасажер със задачата да води бордовия дневник. Тримата излитат от Трепъси Харбър, Нюфаундленд, на 17 юни 1928 г. и 21 часа по-късно кацат в Бъри Порт, Уелс. При този полет Еърхарт е само пасажер и не пилотира.

Полетът с Щулц и Гордън обаче превръщат Еърхарт в знаменитост. Почти веднага след пристигането си в САЩ тя издава книга, заминава на турне лекции, а след това рекламира разнообразни продукти. Заема се сериозно с промоцията на модна линия дамско облекло и куфари, а с приходите финансира авиационните си проекти. Приема работа като втори редактор в списанието „Космополитън” и използва и тази платформа, за да популяризира търговската авиация.

През цялото време Еърхарт не спира да мечтае и за собствен рекорд. През август 1928 г. тя става първата жена, прелетяла сама над Северна Америка и обратно. През 1929 г. се пробва и в авиационно състезание за жени – от Санта Моника до Кливланд, и печели трето място. През 1930 г. започва да работи за Националната асоциация по аеронавтика, където настоява за отделянето на женските рекорди.

На 20 май 1932 г. 34-годишната Амелия Еърхарт излита сама от Харбър Грейс, Нюфаундленд с идеята да повтори презатлантическия полет на Чарлз Линдберг. След 14 часа и 56 минути каца на пасище в Кълмор, Северна Ирландия. Днес там се намира център „Амелия Еърхарт”.

Като първата жена, прелетяла над Атлантическия океан сама, Еърхарт получава Орден за постижения в авиацията от Конгреса на САЩ, орден на „Почетния легион” от правителството на Франция и златен медал на Националното географско общество от президента Хърбърт Хувър.

1969 г. в САЩ палестинецът Сирхан Сирхан е осъден на смърт за убийството на Робърт Кенеди. Според разследващите атентаторът Сирхан е бил под хипноза в момента на престъплението. Палестинецът имал „проблеми с главата”, получени при работата му като жокей по-рано. Лечението му включвало хипноза и участие в групи за контролиране на съзнанието.

Morkadis

Минути след полунощ на 5 юни 1968 г. Робърт Кенеди благодари на привържениците си с реч в хотел „Амбасадор” в Лос Анджелис. В 00.15 ч. слиза от платформата и се отправя към кухнята, здрависвайки се с хората по пътя си. Минута по-късно пред него се изправя 24-годишният палестинец Сирхан Сирхан. В ръката му е пистолет 22-ри калибър.

Убиецът стреля в Кенеди и охраната му. Боби се свлича на пода, мъжете наоколо се хвърлят да обезоръжат нападателя. Помощник-келнерът Хуан Ромеро повдига главата на Робърт и слага в ръката му молитвена броеница. Сцената е запечатана от фотографи на сп. „Лайф” и в. „Лос Анджелис таймс”. Кадрите обикалят света и стават символ на убийството на сенатора.

Аутопсията показва, че два куршума са улучили Кенеди в гърба, а един е зад дясното ухо. Четвърти само леко докосва дрехата му. При атаката са ранени още петима души. Всички очевидци твърдят, че Сирхан е бил на около метър-два от Боби, когато е стрелял, и че е стоял пред него.

В доклада си патоанатома пише, че никога не е твърдял, че Сирхан е убиецът, тъй като вероятността за втори стрелец убиец е много голяма. По-късно става ясно, че в хотела присъстват няколко агенти на ЦРУ. Този факт е смущаващ, защото според назначенията им тези мъже трябва да бъдат в Югоизточна Азия.

Любопитен факт е, че десетилетия след атентата беше огласен аудиозапис на стрелбата в кухнята, направен от Станислав Пръсжински, полски репортер, с помощта на портативен касетофон и прикачен към него микрофон. Това е единственият звуков запис на самото убийство на Робърт Кенеди.

Според изследователи на инцидента Сирхан не е бил сам, а от записа на поляка, излъчен за пръв път на 6 юни 2007 г., с голяма сигурност може да се твърди, че е имало и втори пистолет. Криминалистите са установили, че на местопрестъплението са произведени най-малко 12 изстрела.

2006 г. Черна гора провежда референдум за излизане от конфедерацията Сърбия и Черна гора. 55% от участвалите гласоподаватели гласуват за независимост на републиката. На 3 юни 2006 г. черногорският парламент обявява официално независимостта на страната. На 28 юни 2006 г. Черна гора става 192-рия член на ООН.

На 10 септември 2006 г. се провеждат първите парламентарни и местни избори след независимостта на Черна гора. Блокът на управляващите партии в Черна гора получава 41 места в новия 81-членен парламент.

инфо: dariknews.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.