Интровертност и екстровертност

В общуването на психолозите често чуваме “той е интроверт или той е екстроверт“. Какво означава това?

Корените на тези думи трябва да имаме предвид, че имат следните значения – интро – вътре, екстра – навън, версия – ориентация, стремеж, обръщане.

Съответно интровертността е ориентация (стремеж, обръщане) на човек към себе си. Екстровертността е външната ориентация (стремеж).

Изглежда, че всичко е много просто, но в действителност историята на двата термина е сложна и объркваща и понастоящем в тези думи различни експерти влагат различно значение.

Интровертност и екстровертност според Юнг

Според Карл Густав Юнг екстраверсията се проявява в ориентацията на либидото (жизнената енергия) на човека към външния свят, като екстровертът предпочита социалните контакти и практическите аспекти на живота, операциите с реални външни обекти.

Интровертът предпочита потапяне в света на въображението и размислите.

Интровертност и екстровертност според Леонард Зайф

Според Леонгард Зайф екстровертът е слабоволева личност, подложена на влияние отвън, интровертът е със силна воля и с ясни ценности, който не се страхува да се противопоставя на външната среда среда.

Интровертност и екстровертност според Ханс Айзенк

Екстравертът според Айзенк е общителен, оптимистичен, импулсивен, има широк кръг от познати и слаб контрол върху емоциите и чувствата.

Интровертът е спокоен, срамежлив, отдалечен от всички, освен близките си хора, планира своите действия предварително, обича реда във всичко и държи чувствата си под строг контрол.

Интровертност и екстровертност според други подходи

В социониката екстровертът е този, за когото самите обекти са важни в света, а отношенията между тях са по-малко важни.

Morkadis

Интровертът е този, за когото не са важни обектите, а отношенията между тях и отношението към тях.

В типологията на Майерс-Бригс екстровертността е ориентацията на съзнанието навън към външните обекти, а интровертността е ориентацията на съзнанието навътре към субекта.

Термините екстраверсия и интроверсия се използват и в редица други съвременни въпросници и диагностични техники, където интерпретацията им има своите специфики.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

10 предимства на интровертите

15 сигнала, че си интроверт с високо-функционална тревожност

Добри лидери ли са интровертите?

Нарцис или интроверт: Кога странностите трябва да се лекуват

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.