Историци откриха загадъчен древен ръкопис за крал Артур

Снимката е илюстративна

В архива на Централната библиотека в Бристол, Англия, бе открит ръкопис от 13-и век с неизвестна досега версия на легендата за крал Артур и Мерлин, съобщава в. „Гардиън“.

Историци попаднали на 7 фрагмента от пергамент в книга на френски учен от 15-и век.

В написания на ръка на старофренски език текст върху фрагментите се говори за битката при Треб, по време на която Мерлин вдъхновил войската на Артур и инициирал нападение, носейки знамето на рицаря на Кръглата маса сър Кей с изображение на дракон, който издишва пламък.

Смята се, че ръкописът е версия на „Историята на Мерлин“, която може да е част от текстове, известни като цикъл „Ланселот-Граал“ или цикъл „Вулгата“. Ръкописът се различава от други подобни текстове по незначителни детайли, включително имената на военачалниците, командващи войската на крал Артур. Освен това в текста не се споменава, че по време на битката крал Клаудас – врагът на Артур и Мерлин, бил ранен в бедрото, допълва БТА.

По мнението на специалистите, ръкописът може да е онази версия на „Вулгата“, която английският писател сър Томас Малъри е използвал като източник за книгата си „Смъртта на Артур“.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Съществували ли са елфите?

Мистериите в ордена на тамплиерите

Професор смята, че е открил местоположението на легендарния замък на крал Артур Камелот

Замъкът Малборк

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.