Историята и развитието на аероснимките

Появата на аероснимките е свързана с времето на появата на въздушните балони – средата на XIX-ти век. Първите аероснимки са направени през 1858 г. в столицата на Франция. Височината била стотици метра. Появата на нови въздухоплавателни средства позволила да се развие тази област.

Руската аероснимка е свързана с името на А.М. Кованько. Той я направил, когато летял с балон на 18.06.1886 г. По-късно е разработен фотоапарат, който работи с голямо фокусно разстояние, и което прави възможно да се подобри качеството на снимките от висока надморска височина. Когато се появили самолетите, въздушното заснемане също навлязло в нов етап на развитие, но първите снимки от самолет принадлежат на французите Райт и Бонвилан, които ги направили в началото на миналия век. По време на Първата световна война този вид фиксиране на изображение от височина се използва за разузнаване.

Впоследствие конструкторите на Съветския съюз създадоха специализиран самолет W-5, който трябвало да заснеме изображението, за да разработи карти с различни мащаби. Той можел да се издигне в небето от повърхността на водата и съответно да се приземи във водата. По този начин по време на Втората световна война, фотографията се превърнала във важен инструмент във военните операции срещу врага. Когато хората започнали да пускат спътници в Космоса, стартирала ерата на космическата фотография. Впоследствие тя била използвана по време на Студената война.

Предимството на снимките от височина дало възможност да се получи картина, взета от различни ъгли, което направило възможно да се получи обективна оценка на това, което се случва на земята. В допълнение, тя позволява да се дадат нови изводи относно това, което се случва на земята, и това, което не се възприема по този начин на повърхността й. Понастоящем този тип снимки разшириха възможностите за получаване на такъв вид информация. Мултикоптерите както и дроновете допринесоха за това. Такива технически устройства са широко достъпни и лесни за използване. Съществено предимство е способността за работа в различни климатични условия, тъй като всички компоненти са надеждно защитени от влага и вятър.

В момента въздушното заснемане позволява да се прави видео и да се създават панорамни изображения, както и техните комбинации. Това станало от значение за строителите и брокерите. Този метод позволява да се предостави визуална, надеждна информация за ландшафта и инфраструктурата. Това оптимизира рекламните кампании, позволява по-ефективни продажби на сгради, което се превръща в печеливша маркетингова стъпка за много компании.

Освен това видеоклиповете се използват активно от медиите, когато е необходимо да се записват мащабни събития. Това важи и за снимките на много програми и филми. Високото качество на изображенията помага да се пренесе красотата на заобикалящия ни свят, и седейки у дома, да бъдем информирани за всичко, което се случва.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Историята на човека, който снимаше мисли

Историята на тайната стая в Айфеловата кула

Историята на Троя

Историята на „плесенясалото сирене“ – „сиренето на кралете“

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.