Историята на американската златна треска

Днес навсякъде около нас забелязваме хора, които настървено търкат с монета онези лотарийни билетчета, предлагани от Спорт Тото и кръстени „Златна треска“ и от все сърце им пожелаваме късмет, но надали някой от нас се е замислял по сериозно над въпроса откъде идва понятието Златна треска. Защото то придобива огромна популярност още преди около 170 г. в Америка и е по-известно като Калифорнийска златна треска.

Тя, естествено е последвана и от други „златни трески“, като Колорадската например, но когато говорим за Американска златна треска обикновено става въпрос именно за Калифорнийската.

Какво я е предизвикало и защо се е превърнала в част от американската история? Предизвикана е от човешката жажда за бързо забогатяване и в исторически план се явява най-голямата миграция на население от почти цял свят към Америка за този период от време.

Сега малко по-подробно. През 1842 г е открито малко парче злато в тогавашната американска пустош, която по нищо не напомняла днешния монополитен град Сан Франциско, Калифорния.

Но истинското начало на Калифорнийската златна треска е белязано от 2 събития – на 24. 01. 1848 г. Дж. Уилсън Маршал, работник в дъскорезница, открива под нея цяла буца злато (според някои източници дори са 2 буци) и макар да иска това да остане в тайна, слуховете достигат чак до местен вестник, който започва да разтръбява, че под съответната дъскорезница се крият цели камари от злато.

Tова е повод в края на същата година тогавашният американски президент Джеймс Полк, да оповести пред Конгреса, че в Северна Калифорния действително има огромни залежи от злато.

Интересът към тази новина бил нечуван и невиждан – знаем си на какво е способна човешката алчност. Хора от всички части на Америка, Хаваите, Чили, Мексико, Перу, та чак и Китай започнали да прииждат към Калифорния, зарязвайки жените и децата си и продавайки всичко налично, за да могат да си позволят пътя.

Започнала да се строи и железопътна линия, но повечето прииждащи, които по-късно били наречени „аргонавти“, предпочитали пътя по вода, защото не отнемал толкова време.

За нуждите на целия този поток от хора малкото дотогава градче променило изцяло облика си – врати отворили безброй закусвални, кръчми, барове, бръснарници и бардаци. По повод последното е важно да се спомене, че е и период, в който хомосексуалността буквално започнала да процъфтява, защото се усещал сериозният недостиг на жени…

През 1854 г. златните залежи започнали да се изчерпват, докато през 1858 г златото се превърнало предимно в мираж. Но ако през 1848 г. населението на Калифорния било около 170 000 души, то само 10 години по-късно то нараснало на около 380 000! Огромна миграция, предизвикана от човешката жажда за богатство!

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Течното злато – еликсир на младост и дълголетие

Мамути, злато и безброй мистерии лежат на дъното на Бургаския залив

Кой категорично не трябва да носи злато

Златото на нацистите

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.