Историята на отровите в човешката цивилизация

отрова

От времето на Древна Елада до епохата на съветските шпиони, а сега – и на виетнамските агенти, отровата се използва като оръжие за убийство, предпочитано заради неуловимите си качества. Убийството на Ким Чен Нам, полубратът на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, на малайзийско летище събуди интереса към методите на отровителите.

Те могат да избират от дълъг каталог със смъртоносни химикали, някои от които са сравнително лесни за откриване и култивиране. Рицинът и арсеният са сред най-известните от тях, като първият лесно се открива в региони, където се добива нефт, а вторият е известен с това, че предизвиква бавна и мъчителна смърт, придружена от болезнени спазми.

Но „цианидът е най-бързият убиец и най-лесният за засичане, като признаци за неговото използване се появяват по цялото тяло”, заявява Порнтип Роханасунан, експерт по отровите и съветник към правосъдното министерство на Тайланд. Според нея „ярката червена кръв” на жертвата след смъртта ѝ е най-ясният сигнал за употребата на цианид, пише БГНЕС.

Разказите за отравяния – истински и измислени – са формирали собствена митология около себе си. Отровата се е превърнала във верен инструмент на политическите интриги, отмъщенията и хладнокръвните убийства. Самият Уилям Шекспир използва отровата като причина за смъртта на много от известните си персонажи, а смъртта на Снежанка след изяждането на отровна ябълка се е превърнала в приказка, предупреждаваща за опасността от завистта.

В реалната история и до днес се дискутира с каква отрова е била убита египетската царица Клеопатра, какво е съдържало отровното вино на Александър Велики и как е бил убит Наполеон Бонапарт. Отровата е била и най-любимото оръжие на разгневените съпруги от Викторианска Англия срещу грубите им съпрузи. В по-скорошни времена отрова е използвана в убийството на българския дисидент Георги Марков, ликвидиран с фатална доза рицин, инжектирана му с върха на чадър на улица в Лондон. Убиецът му така и не е хванат. Подозирани в използването на отрови през новото хилядолетие са руското правителство (за смъртта на бившия руски шпионин Александър Литвиненко), индонезийски политици и японски окултисти.

По всичко личи, че днес Северна Корея прибави нова глава към плашещата история на отровите.

инфо: actualno.com

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.