Историята на Сюлейман Великолепни

13

Сюлейман Великолепни е един от най-великите владетели на Османската империя. По негово време държавата на турците се разпростира от стените на Виена на север до столицата на Йемен на юг и от Багдад на изток до Алжир на запад. Той е и един от най-дълго управлявалите султани, като се възкачва на престола 1520, като остава на него до смъртта си през 1566 година.

По времето на Сюлейман Османската империя достига най-големия си разцвет и бързо се превръща в световна сила. Освен с мащабните си военни кампании, които той сам предвожда, султанът е запомнен и неговите реформи, постлали пътя към възхода на държавата, както и любовта му към жените и изкуството. Не случайно освен Великолепни той е наричан и Законодателя.

Сюлейман се възкачва млад на престола след смъртта на баща си Селим I. Тогавашните дипломати в турската столица Истанбул го описват като висок, жилав, с бледа кожа, но красив. Характерна черта за него, която удивлявала всички, била изборът му да носи огромни бели чалми.

Изследователите, изучаващи живота му, пишат, че като дете Сюлейман се възхищавал на Александър Македонски, което предопределило съдбата му и многобройните походи, които той води в Европа, Азия и Африка. След възкачването си на престола младия султан трябва да се справи с няколко въстанали свои провинциални управители. След това той насочва поглед към северния си съсед – могъщата по това време Унгария.

След поредица от кампании, връх от които е битката при Мохач, в която загива кралят на маджарите, страната е победена и покорена. Това стряска цяла Европа, която се решава да се обедини в борбата си срещу Сюлейман.

Това обаче не го уплашва и той започва война, продължила повече от 20 години, с източния си съсед Персия. Кампаниите продължават и в Африка, където войските на Сюлейман покоряват земите на днешна Либия, Тунис и Алжир. Турски войски стигат чак до остров Суматра в Индонезия.

Под диктовката на владетеля излизат много закони, уреждащи живота в империята. Строят се училища, джамии и болници. Развива се изкуството. Самият Сюлейман е завършен поет, пише на персийски и турски под псевдонима Muhibbi. Някои негови стихове са се превърнали в турски поговорки.

За разлика от други султани, управлявали преди него, Сюлейман има само четири жени в харема си. От тях обаче официална негова съпруга е само една – украинката Хюрем Султан, за която владетелят се оженва, като скандализира целия мюсюлмански свят по онова време. Хюрием или Александра Лисовска, както е родена, била заловена от кримските татари и подарена на султана като подарък. Запленен от красотата ѝ, той я освобождава и се жени за нея. Двамата имат общо 6 деца.

Султанът умира през 1566. Наследен е от сина си Селим II. Това дава начало на дългия упадък на Османската империя, която никога повече не достига могъществото си от времето на Сюлейман Великолепни.

инфо: sanovnik.bg

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Вижте още: 

ЛЕГЕНДАТА ЗА СЪКРОВИЩАТА НА ВЪЛЧАН ВОЙВОДА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.