История на амулетите: колкото по-слаба е вярата, толкова по-силни са те

Трипръста жаба на бюрото на преуспяващ бизнесмен, седемлъчна звезда на врата на младо момиче? И още – дървена гривна с рунически надписи на ръката на мъж на средна възраст… Какво е това -поредното модно увлечение?

Или в XXI век хората отново са повярвали в силата на талисманите?

За това, че някои предмети притежават особена сила, разумният човек се досеща приблизително по времето, когато измисля първите богове. А според някои изследователи дори още по-рано. Историята на амулетите и талисманите започва в дълбока древност, когато не съществуват нито науката, нито религията, нито дори магията. А направата на амулети е първата стъпка на древния човек в опознаването на магическото изкуство.

Отначало за защитни амулети служат зъбите и ноктите на убитите животни, по-късно-раковини и перли, необработен кехлибар и планински кристал. Хората искрено вярват, че тези прости предмети ще им помогнат да противостоят на стихиите, да се защитават от врагове, да съхранят здравето си. Силите на природата в съчетание с енергетиката на човека е универсалната формула на всеки амулет и талисман.

С развитието на цивилизацията, амулетите и талисманите се променят. Появяват се и първите професионалисти – магове, жреци, вълшебници, които придават на предметите на фетиша определена форма, подбират материала, нанасят специални знаци и надписи. В Древен Египет за най-добрите амулети се смятат изображенията на боговете.

Според мнозина думите амулет и талисман са синоними, но това не е съвсем вярно.

Амулет (от латинското amuletum – защитаващ) трябва да охранява своя собственик, да го пази от болести, уроки, интригите на врагове и други напасти. Амулетите се носят като украшения, окачват се на стените или се поставят на прага на дома.

Докато талисманите (от гръцкото telesma -гадаене, чародейство) са призвани да привличат късмета или да даряват собственика си с определени качества. Те трябва да се държат по-далеч от чужди очи. Лингвистите смятат, че тази дума е дошла в гръцкия език от източните езици, където е означавала „магическо писмо”. Вероятно именно на Изток амулетите и талисманите за първи път са съпровождани с тайни надписи, които усилват ефекта им. Древните халдеи например смятат, че без съответното заклинание, призоваващо на помощ висшите сили, предметът на силата няма да работи…

Интересното е, че в различни части на света са използвани идентични символи.

инфо: popantofi.com

Вижте още:

Копчетата сбъдват желания! Ето как да си направим амулет от тях

Тези амулети дават свръхсили на жените! Носете ги с вас

Направи си сам: амулети за финансов успех

Знаете ли онези думи, които привличат късмета?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.