И България се намира в силно сеизмична зона! Какво означава това?

pixabay.com

Земетресението в Турция ни напомни, че България се намира в силно сеизмична зона.

Какво означава това?

Територията на България спада към сравнително опасните земетръсни зони на земята. 

„България се намира близо до Средиземноморската сеизмична зона – втора по активност в света, около 23-25% от земетресенията в света се случват тук. На нашата територия също имаме огнища, разломи в пет области и могат да се случат доста силни земетресения. Те за съжаление съвпадат с най-големите градове на България“, казва пред БНТ д-р Гергана Георгиева – Физически факултет, СУ „Св. Климент Охридски“.

„Сеизмогенна зона Кресна, Шабла, София, около Маришката, в която влиза Пловдив и още една зона, около която се намира Горна Оряховица“, каза доц. д-р Пламена Райкова – ръководител на катедра „Сеизмология и сеизмично инженерство“ в БАН.

В исторически план у нас са ставали високомагнитудни земетресения.

Само за последните около 100 години има поне седем труса с магнитуд над 6 или 7. Особено силна активност е имало в началото на 20-ти век.

„Точно в този период от 28 години сме имали силна активност. Това са пет земетресения с магнитуд над 6.5 в разстояние на 28 години“, каза доц. д-р Пламена Райкова.

Според специалистите, колкото повече се отдалечаваме от този период, толкова повече нараства вероятността те да се повторят в бъдеще.

„Знаем горе-долу къде, обаче не знаем кога и с каква сила“, каза проф. Димчо Солаков – Национален институт по Геофизика, Геодезия и география към БАН

През последната седмица земетресения има в почти всички балкански държави. Сеизмичната активност в Румъния, която се усети и у нас е нормална е не дава повод за притеснение, казват експертите.

Учените от БАН от години изработват модели на потенциалната опасност от силен трус по градове.

Сеизмична опасност за България създават не само локалните източници, но и земетръсните зони в Румъния и Турция.

Първите опити за въвеждане на антиземетръсни строителни норми у нас са от края на 50-те години. По-сериозни изисквания са приети едва 1987-ма година.

Учените са единодушни, че при земетресение рискът за хората сега е много по-голям от преди. Към днешна дата обаче като че ли не сме направили и малкото възможно, за да намалим евентуалните загуби.

източник: novini.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.