И днес бележниците на Мария Кюри са все още радиоактивни

Ако искате да се докоснете до бележниците е на Мария Кюри в Националната библиотека в Париж, ще трябва да носите специален костюм и да подпишете документ, че поемате собствена отговорност за здравето си, за всеки случай.

Нивата на радиация, на които е била изложена родената в Полша нобелова лауреатка за химия, са били толкова силни, че дори днес (над 100 години по-късно) ръкописите й трябва да се съхраняват в облицовани с олово кутии, за да бъдат безопасни за околните.

И това не се отнася само до бележниците й. Много от нейните лични вещи, мебели и дори готварски книги, също изискват защитно облекло, за да се обслужват безопасно.

Защо почти всичките й вещи са станали радиоактивни?

Отговорът е много прост. Мария Кюри се е разхождала редовно с бутилки от полоний и радий в джобовете си и дори е държала капсули, пълни с опасните вещества върху рафтовете на мебелите си.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

22 от най-великите майки в историята

Според британците Мария Кюри е жената, променила в най-голяма степен света

7 интересни факта за Мария Кюри

Колко радиация е смъртоносна

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.