Каква е разликата в мозъците на болните от Алцхаймер и тези на здравите хора?

мозък 1

Учени показаха, че бактерии, които са успели да пробият защитите на мозъка и са инфектирали неврони, играят ключова роля в началното развитието на болестта на Алцхаймер. Това откритие ще помогне на специалистите да разберат по-добре въпросното коварно дегенеративно заболяване и да намерят по-успешни начини да се справят с него (вероятно дори още в зародиш).

“Мозъците на болните от Алцхаймер обикновено съдържат следи от невро-възпаление и ние смятаме, че има все по-основателни причини да приемем, че истинската причина за развитието на болестта е именно това – възпаление. То кара невроните в мозъка да дегенерират,” обяснява Дейвид Емъри, един от учените в екипа.

“Невро-възпалението от своя страна може да бъде реакция от присъствието на бактерии – добавя той. – Мозъците на болните от Алцхаймер имат шокиращо високи концентрации на бактерии”.

За момента водещата научна хипотеза за болестта е, че клетките на мозъка се убиват от абнормални протеинови плаки.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.