Какво вижда бебето до една година

При раждането бебето вижда черно-бяло. Не различава формите, светлините и слабо отчита движенията. Вижда и цветовете, но не е в състояние да ги разграничи. То различава лица в непосредствена близост до себе си, но не може да фиксира погледа си. Затова очите му се реят. По-лесно вижда движещи се обекти. На разстояние 20-30 см., на което обикновено стои майка му, то вижда на флу – размазано, но може да различи нейните емоции – радост, гняв,обида. На 60 см. това вече не е възможно.

През 1-ия месец

Около първия месец кърмачето може вече да разграничи червено от оранжево, както и жълто и зелено. Но само, ако ги гледа от близко. През следващите няколко месеца мозъкът ще се учи да различава отделните нюанси.

През 2-ия месец

Тогава очичките на бебето фиксират предмети, които са много близко до него и то може да ги следва с поглед от ляво на дясно. Координацията на очите все още не е съвършена, затова те често блуждаят в пространството. Зрението може да се стимулира с шарени играчки, снимки, картини.

През 3-ия месец

Зрението постепенно се усъвършенства. Подобрява се усещането за светлина и за цветове. Погледът на бебето се мести от предмет на предмет, без то да върти главата. Кооринацията между очите и ръцете му не е прецизна, но то вече опитва да хване предмети, които вижда, дори и да не чува накъде се движат.

През 4-ия месец

То все по-отчетливо различава цветовете и детайлите на своите играчки, книжки и на всички предмети, които са около него. До този момент то е виждало „плоско“ – фиксирало е мястото на предметите, тяхната големина, форма. Новото му постижение е, че от 4-ия месец започва да възприема обектите в измерение 3D. Мозъкът възприема информацията за местоположението му и подава сигнал. Ръчикте се протягат и то го хваща.

През 5-ия месец

Цветното зрение на бебето се усъвършенства все повече и то вече може да различава светлите от тъмните нюанси. Способността му да вижда пастелни тонове продължава да се развива. Вече разбира на каква дистанция от него се намира онова, което иска да стигне – например вашите коси или очилата на баба. Забавлява се с игри „Къде е бебето“, когато майка му се крие и се показва зад завесата.

През 6-ия месец

Бебето вече движи бързо очичките си и може да следи движещ се предмет. Все по-уверено координира движението на очите с ръцете, за да се добере до това, което иска да хване. Особено, ако е решило да ги пъхне в устата си. Затова трябва да сте особено бдителни.

През 7-ия месец

Morkadis

На седем месеца детето разпознава хората в стаята и предметите. Все още обаче не вижда ясно надалече. Вниманието му е центрирано главно върху предметите наблизо.

На 8 месеца

Зрението все повече се усъвършенства. Бебето вече може да следи с поглед предметите, да ги хване и да ги пъхне в устата си. Все още обаче не вижда онези неща, които са по-далеч.

На 9 месеца

Фиксира и следи с поглед. Разпознава ви, дори да стоите по-далече. Зрението му е в услуга, за да лови неща от близкото обкръжение и да ги слага в устата си.

На 10 месеца 

Очите на бебето приемат този цвят, с който ще останат за цял живот. Може, разбира се, да има лека разлика в нюанса. Зрението му все повече се доближава до това на възрастните. Ако обаче нещо в погледа на бебето ви притеснява, е време да потърсите консултация от офалмолог.

11 месеца

Зрението е по-съвършено, координацията между очите и ръцете става още по-добра. Бебето може да улови съвсем дребни предмети и се забавлява да ги хваща. Вече посочва с пръстче, когато попитате: „Къде е лампата?“, например.

12 месеца

Зрението му е като това на възрастните. Детето отчита на какво разстояние е даден предмет и отдалече познава близките си.

инфо: noviteroditeli.bg

Вижте още:

Ема – снежното бебе

Бебетата се раждат най-често в този час от денонощието

По-възрастни бащи, по-висок риск за бебетата при раждане

8 начина да разберете пола на бебето без ултразвук

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.