Какво е хипохондрията или какво е да страдате от всички болести на света

Изображение: pixabay.com

Ако често си откривате разни тумори, сърдечни заболявания, обриви, редки психични разстройства и др., но нито един лекар не може да потвърди тези диагнози, то със сигурност сте болни и това „заболяване“ се нарича хипохондрия.

Хипохондрията е състояние, изразяващо се в страх у човека да не се разболее от нещо и постоянна загриженост за здравето му. Често хората с хипохондрия могат физически да усетят „симптомите“ на някое заболяване, което всъщност нямат. И когато се убедят, че са напълно здрави, една болест веднага се заменя с друга … и така се въртят в един порочен кръг.

През последните 10-15 години отношението на хората към собственото им здраве се промени драстично. Ако по-рано един ученик можеше да ходи на училище с хрема или дори с лека температура, то сега родителите му със сигурност ще го оставят у дома и, най-вероятно, ще се обърнат към лекар. Понякога дори при здраво дете грижовните родители могат да намерят някои смущаващи симптоми …

Със сигурност, съвременните технологии са допринесли за развитието на тази тенденция: в интернет могат да се намерят огромен брой статии по теми, свързани със здравето. Също така популярните блогъри призовават да се следи здравето за собствено успокоение и редовно да се ходи на лекар.

Освен това, стана възможно да се следят редовно някои функции на тялото, като се използват различни приложения и джаджи (фитнес гривни, смарт часовници и др. ). Това нали не изглежда толкова зле? Наскоро се появи статия в списанието Journal of Clinical Sleep Medicine, която твърди, че цялата тази информация е изиграла лоша шега на хората и е довела до увеличаване на броя на хипохондриците.

Например, доказано е, че непрекъснатото използване на тракери за сън допринася за развитието на ортосомния. По аналогия с орторексията – обсесивно желание за правилно хранене, ортосомнията представлява съсредоточаване върху „правилния“ сън. Ортосомнията често се слага в графата на хипохондриите, тъй като и в двата случая човек възприема всеки сигнал на тялото си като тревожен. Оттук броят на „фалшивите“ заболявания се увеличава – лекарите, разбира се, не потвърждават тези диагнози, но хипохондриците продължават да си измислят нови.

За съвременния човек е много лесно да си открие някакво заболяване сам – за това не е необходимо да ходите в библиотека или да завършвате медицински университет. Просто влизате в Интернет и веднага ще видите списък с болести, които уж отговарят на вашите „симптоми“. Онлайн диагнозата дори се нарича киберхондрия, вид хипохондрия.

Между другото, най-често студентите по медицина страдат от хипохондрия – в процеса на обучение те започват да „намират” симптомите на различни заболявания у себе си.

Има две крайности на хипохондрията. Първият вариант е, когато човек постоянно ходи на лекар дори за най-незначителните поводи. Такива хора упорито доказват, че са болни от нещо, преминават през милиони изследвания и не се успокояват, дори когато лекарите отхвърлят всички възможни диагнози.

Хората от втора категория на хипохондриците, напротив, се страхуват от лекарите като от огън, защото вярват, че могат да бъдат диагностицирани с много рядко и опасно нелечимо заболяване. В същото време те не ходят на лекар, а се измъчват, мислейки за възможни диагнози, изучават информацията в Интернет и се консултират с приятели.

Как да разберете, че сте хипохондрик?

Хипохондрията може да бъде объркана с обичайната загриженост за здравето, но все пак това разстройство има няколко строго отличителни черти:

 

  • хипохондриците постоянно изучават тялото си, изследват всяка нова точка и ако нещо се случи, си представят най-лошите сценарии;
  • тези хора непрекъснато търсят информация за възможни заболявания в Интернет и сами си поставят диагнози;
  • човек, страдащ от хипохондрия, често ходи на лекар или, обратно, избягва срещата с лекар.

 

Morkadis

Най-очевидният признак на хипохондрия е прекомерната загриженост за различните сигнали на тялото. Например, хипохондрикът възприема незначително „пробождане“ в сърцето за инфаркт или инсулт, в главоболието разпознава тумор или мигрена в най-добрия случай, а кашлицата определя като пневмония, туберкулоза или дори рак.

Ако се хванете, че мислите по този начин или при най-малката простуда бягате към лекарския кабинет, вие най-вероятно сте хипохондрик. За щастие този проблем може да бъде решен.

Какво да правя с хипохондрията?

Най-лесният и най-ефективен начин да се отървете от хипохондрията е да посетите терапевт. Специалистът ще определи причината за вашето състояние: може би това е желание да държите всичко под контрол, прекомерното попечителство от страна на близките ви в детството или, обратно, пълното им пренебрежение към вашите неразположения. Веднъж установен произхода на проблема, той може да бъде елиминиран.

Естествено, не ви призоваваме да пренебрегвате здравословните проблеми и да отлагате посещението при лекаря. Но е важно да се разбере разликата между реални и нереални симптоми.

източник: iskamdaznam.com

Вижте още:

Светлата и тъмната сила на ефекта „плацебо“

Защо умните хора са по-предразположени към психични заболявания

Психични разстройства на съвременните хора, за които дори не сте знаели, че съществуват

Симптоми на психични заболявания, които се смятат за капризи

Плацебо има ефект и когато знаеш, че хапчето е фалшиво

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.