Какво значи, ако ти горят ушите?

Суеверията са се сраснали с нашето ежедневие от незапомнени времена. Суеверието е убеждение или представа, възникнало от опита да се разбере неразбираемото.

Понякога дори може да противоречи на това, което виждане със собствените си очи. Суеверието е начин да се обяснят объркани ситуации чрез игра без правила, която да донесе късмет.

В крайна сметка суеверието е непоколебимо убеждение, което не трябва да опитваме да оборим. На никого не пречи и прави живота поне мъничко по поносим.

Едно от най-старите такива убеждения е за чувството на горене на ушите. Няма човек, който не е чул, че ако му горят ушите, някои непременно говори за него. Смята се, че ако ти гори дясното ухо – за теб говорят хубави неща, а ако е лявото – злословят по твой адрес.

На други места пък го казват по различен начин – ако ти писне/гори дясното ухо, те чака щастие. Когато пищи/гори лявото ухо, ще чуеш клюки за себе си;

Ако те сърбят или ти горят ушите, значи някой говори за теб; Ако ти горят ушите, някой те одумва. Удари се по дупето и ако говори хубаво, ще му се върне хубаво, ако говори лошо, ще му се върне лошо.

Горенето на ухото влиза в групата на „Сърбежи, потупвания, почуквания” и други подразделения на суеверията. В тази група влизат още някои от тях (доста странни и дори нелепи) – следните аксиоми:

– Ако те сърби носът, ще ядеш бой. За да не стане, трябва някой да те удари три пъти по ръката.

– Когато те сърби носът, за да не се скараш с някого, трябва да се удариш по ръката, толкова пъти, колкото си се почесал.

– Ако видиш умряло животно на пътя, трябва да си хванеш косата, за да не ти окапе, докато не отминеш гледката.

– Когато говориш за нещо лошо, което не искаш да се случи, „чукаш на дърво”.

– Когато видиш бременна жена, трябва да ощипеш човека до теб по ръката и първият мъж, който те заговори, има чувства към теб.

– Когато се разхождаш по улицата с някой близък и/или познат и ви раздели стълб, колче и т.н., трябва да си кажете „Здрасти”. Иначе ще се скарате.

източник: sanovnik.bg

Morkadis

Вижте още:

Какво означават несъзнателните ни драсканици?

Какво означава, ако намериш катинар?

Какво означава, когато дланта ви сърби?

Ангелски числа: Какво означават и защо ги виждате?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.