Какво прави слънцето с кожата ни

1

Всъщност слънцето не прави кожата ни по-тъмна. Това, което се случва е, че тя започва да произвежда повече меланин, той блокира UV радиацията

Да имаш бронзов тен е модерно от сравнително скоро. Допреди няколко стотин години всъщност е било точно обратното. Тогава хората се старали да имат максимално бяла кожа, а да имаш тен е било дори срамно.

Това е защото елитът на обществото по цял ден е вършел работата си на закрито, а тези, които са имали тен, са били работниците, които по цял ден се трудили под изгарящото слънце.

Сега всички искат перфектния бронзов тен. Има хора, които даже през зимата се опитват по изкуствен начин – чрез солариуми и спрейове, да изглеждат малко по-мургави.

Всъщност слънцето не прави кожата ни по-тъмна. Това, което се случва е, че тя започва да произвежда повече меланин, той блокира UV радиацията.

И тук е нужно още едно обяснение. 

От слънцето до нас достигат и много ултравиолетови лъчи, освен светлината във видимия спектър.

Ултравиолетовите лъчи се характеризират в три основни групи – UVA, UVB и UVC. Разликата между тях е в размера на дължината на вълните.

UVC са най-силните и най-опасните лъчи, които се блокират от атмосферата, за тях няма нужда да се притесняваме.

UVB лъчите са средните по сила, но все още имат достатъчна енергия да повредят ДНК-то на кожата ни.

UVA са лъчите, от които се получава желаният ефект – по-тъмната кожа.

След като сме били изложени на UVB радиация, тя е повредила ДНК-то на нашите клетки. В този случай те не могат да продължат да извършват нормалните си функции, но пък и не са мъртви.

Ние не искаме такива клетки да продължат да живеят, извършвайки неправилни функции. За радост и самите клетки не го искат. Затова те на практика се самоубиват.

Слънчевото изгаряне се получава, когато имунната ни система усети, че има прекалено много клетки, които се самоубиват.

Morkadis

Тогава стартира процес, в който убива и клетките около тях, и за да се ускори процесът на оздравяване, повишава потока на кръв, вследствие на което слънчевите изгаряния стават червени.

Обърнете внимание на кожата си през летния сезон.

Пазете се от слънцето и не изгаряйте.

Докато тялото ви не произведе достатъчно меланин, тоест докато не хванете тъмен загар, използвайте слънцезащитни кремове.

След това, когато натрупате тен, той ще блокира тази радиация – няма да изгаряте и няма да имате рискове за здравето.

Тогава няма да имате нужда и от слънцезащитните кремове.

инфо: vesti.bg

Вижте още: 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.