Какво правят китайците на обратната страна на Луната?

Преди малко повече от година, китайски робот се докосна до тъмната страна на Луната. Това беше първата сонда, която каца от страната на Луната, която трайно е обърната далеч от Земята, докато и двете тела обикалят около Слънцето. И ако Пекин запази своите амбиции през следващите години, това няма да е последният път, когато прави история и дори заплашва американското господство в космоса.

Сондата Чанг 4 и роувърът „Юту 2“, който носеше, остават заети да снимат и сканират минерали, да отглеждат памук, картофи и рапица, да отглеждат дрожди и да излюпват яйца на плодови мухи в условията на ниска гравитация на Луната.

Експериментите са интригуващи сами по себе си, но реалният дневен ред на Китай не е само научен. От десетилетия Пекин изгражда инфраструктурата за командироването на евентуална мисия до Луната, като ефективно дублира постигнатото от САЩ през 1969 г. и се надява да постигне тази цел преди 2024 година.

„Космосът винаги е бил изключително важен за символично лидерство в света, за престиж, който се превръща в стратегическо влияние“, заявява Джоан Джонсън-Фрийз, космически експерт от Военноморския колеж в Роуд Айлънд, пред изданието „Тhe Daily Beast. „Китай се стреми да бъде признат за технологичен лидер не само в Азия. Няма по-видимо място за това от космоса“, допълва тя. Докато настоящата мисия към Луната в САЩ е затънала в политическа несигурност, Китай продължава да напредва и да постига реални успехи.

Чанг 4 и Юту 2 работят далеч, но Китайската национална космическа администрация тихо планира пускането на проследяваща сонда: Чанг 5, вероятно още тази година. За разлика от еднопосочната Чанг 4, която е ограничена до изпращането на данни до спътник, който да ги препраща към Земята, новата сонда ще има възможност да събира проби и да ги връща обратно на Земята.

Междувременно китайската космическа агенция възобнови работата по своята космическа станция Тиангонг 3 и също така тества нова пилотирана капсула за космически мисии.

Когато 22-годишната Международна космическа станция бъде извадена от действие в края на 2020-те или началото на 2030-те, Тиангонг може да се превърне в единственото постоянно местообитание в ниска земна орбита. Ако САЩ искат да запазят значително човешко присъствие над Земята след МКС, може да няма друг избор, освен да поискат от Китай разрешение да участват.
Това би превърнало Тиангонг във „фактическа международна космическа станция“, аргументира се Джонсън-Фрийз. Засега нито НАСА, нито китайската космическа агенция не коментират такава възможност.

„Китай е в ситуация при която не може да загуби“, добави Джонсън-Фрийз. „Китай може да„ победи САЩ в мисия до Луната и след това ще бъде в състояние да каже всичко, което САЩ могат или не, да направят.“

Разбира се, САЩ не стоят на едно място в надпреварата за овладяване на космоса. НАСА все още ръководи Международната космическа станция и през последните години убеждава Конгреса да поддържа станцията в експлоатация, стига основните й компоненти да са безопасни и икономични.

Американската космическа агенция също въвежда нов космически телескоп и изпраща сонди през Слънчевата система, като част от непрекъснато разширяване на търсенето на извънземен живот.

И Луната не е извън поставените цели. НАСА от години планира завръщане на свои изследователи на лунната повърхност за първи път след 1972 г. Това би било не само престижно и в помощ на науката, но и Луната би могла да функционира като плацдарм, база за астронавти, които се отправят към Марс. Да не говорим за търговската стойност на минералите на Луната.

Миналата година администрацията на президента Тръмп отложи ново кацане на Луната, като даде спорния срок от 2024 г. Експертите всъщност са склонни да се съгласят, че 2024 г. е възможен срок, но само ако Конгресът отпусне 30 милиарда долара, и в същото време няма проблеми при разработването на целия хардуер, който кацането на Луната изисква – на първо място нова тежка ракета, пилотирана капсула и капсула за кацане.

Вместо да изпраща астронавти директно до Луната, НАСА иска да изгради лунна космическа станция, която би могла да поддържа както кацания, така и бъдещи мисии до Марс. Това усложнява завръщането на американците на Луната и подчертава разликата между подхода на САЩ и Китай към космическото изследване.

„Това, което Китай има, а САЩ нямат, е дългосрочна устойчивост на програмата“, заявява Джонсън-Фрийз. „Програмата за изследване на Луната работи добре и започва обикновено добре, защото всяка нова администрация иска да постави своя печат върху каквато и да е обявена програма за проучване с график, но често липсва необходимия бюджет, за да бъде действително осъществима.“

Morkadis

Лунната програма на Тръмп вече показва признаци на разпадане. Разработването на пилотиран кораб винаги е било най-рисковата част, според Джон Логсдън, преподавател по политически науки в университета Джордж Вашингтон и бивш съветник на НАСА.

Конгресът одобри само половината от доларите, които НАСА искаше за 2020 г. „Апетитът ни не съответства на разполагаемите ресурси“, заявява Логсдън пред Daily Beast.

„Други държави, особено Япония и ЕС, може да започнат да обмислят да действат по-решително и да се присъединят към Китай в по-значителни космически проекти“, казва пред The Daily Beast Грегъри Кулацки, космически експерт, базиран в Масачузетс.

Може да минат десетилетия, преди края на играта да стане ясен, заявява Кристофър Импеи, астроном от университета в Аризона, пред The Daily Beast. „Ако вземете дългия поглед, който китайците обикновено имат, след 50 до 100 години ние ще живеем в Слънчевата система и ще има значителна икономическа дейност извън Земята“, казва той.

„Те искат да бъдат първи“, добавя Импеи за китайците, „и искат да бъдат на мястото на водача за това бъдеще“.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Вижте какво споделила Ванга за мисията до Луната

Ето как изглеждат Земята и Луната от Марс

Руснак: На Луната има град, видях го!

Нередности, които намекват, че Луната е космическа база

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.