Какво точно представляват частиците Неутрино?

Неутрино са неуловими субатомни частици, създадени в резултат на голямо разнообразие от ядрени процеси. Тяхното име, което в буквален превод би означавало нещо малко и неутрално, се отнася до факта, че те не носят електрически заряд.

От четирите фундаментални сили във Вселената неутрино взаимодействат само с две – гравитацията и слабата сила, която е отговорна за радиоактивния разпад на атомите. Тъй като почти не разполагат с маса, те прекосяват Космоса почти със скоростта на светлината.

Безброй неутрино частици се появяват секунда след Големия взрив. До днес продължават да появяват нови и нови, било то в ядрените сърца на звездите, в ускорителите на частици и атомните реактори на Земята, по време на експлозивно срутване на свръхнови и при разпадане на радиоактивни елементи. Това означава, че има средно 1 милиард пъти повече неутрино от протоните във Вселената, според физика Карстен Хегер от университета Йейл в Ню Хейвън, Кънектикът.

Независимо от тяхното повсеместно разпространение, неутрино до голяма степен остават загадка за физиците, защото частиците са много трудни за улавяне. Неутриното преминава през повечето материи, сякаш те са светлинни лъчи, преминаващи през прозрачен прозорец, едва взаимодействащи с всичко останало. Приблизително 100 милиарда неутрино преминават през всеки квадратен сантиметър на вашето тяло в този момент, въпреки че няма да почувствате нищо.

Допускането, че този вид частици може въобще да съществува, идва чак през 1930 година, в отговор на загадката на бета-разпада, мъчеща умовете на учените още от началото на 19 век. При този вид разпад на атома се забелязва нарушaването на два неоспорими физични закона – запазване на енергията и запазване на инерцията.

Пули пръв предлага идеята, че съществува допълнителна частица, която се дели от ядрото, носейки със себе си липсващата енергия и инерция.

Истинското доказателство за съществуването на неутрино частиците идва чак през 1995 година и е дело на физиците Клайд Коуън и Фредерик Рейнес, които печелят и Нобелова награда за това.

До ден днешен учените знаят твърде малко за частиците нeутрино. Към момента са открили три техни разновидности и има хипотеза за съществуването на четвърти вид, който не се влияе от гравитацията и от каквито и да е други физични закони.

Изследванията продължават, а хипотезите за използването на тези частици са многобройни и повече от фантастични. Част от тях са, че ако учените успят да впрегнат мощта на неутрино, хората ще разполагат с неизчерпаема енергия и ще са способни да пътуват със скоростта на светлината, както и че ще овладеят телепортацията.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Планират изграждането на десет пъти по-мощен адронен ускорител в Европа

Тайните на неутрино – една от най-странните частици в познатата ни вселена

Частиците неутрино са по-бързи от светлината? Физици умуват върху новата загадка

17 от най-честите погрешни схващания за Земята и Вселената

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donete] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.