Какво ще се случи, ако пуснете парче лед в 90-метрова дупка?

9

Питър Неф е глациолог, който се занимава с правенето на сондажи в Антарктида за изучаване на топенето на леда. Преди дни той публикува видео, което е любопитно за гледане, а също така и за слушане.

Изследовател пуска парче лед в издълбан „кладенец“ с дълбочина 90 метра и заснема случващото се с камера.

Нашият екип бе впечатлен от звука на леда, който се разбива на хиляди парчета и пада на самото дъно на 90-метровия кладенец. Тези ревербарации, излизащи на повърхността, вероятно дори може да увредят слуха, ако доближим ухо директно до входа на дупката.

За два месеца тежка работа в мраз и вятър, хвърлянето на ледени блокове в кладенеца се превърна в едно от най-приятните развлечения, казва Питър Неф.

Правенето на сондажи в Антарктида позволява на учените:

1. Да извличат данни за климата на Земята хилядолетия назад;

2.  Да записват невероятни шумове в недрата на ледниците.

инфо: profit.bg

Вижте още:

Ледниците на Антарктика се топят три пъти по-бързо

Ледниците представляват ядрена заплаха

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donete] по-долу. Благодарим Ви!

Топенето на ледниците ще отвори живачен ад

Океанското дъно потъва, нивото на океаните расте с повече, отколкото се смяташе

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.