Как да се научите да бъдете оптимисти

Оптимистите постигат по-лесно целите си и по-трудно падат в капана на стреса. Не всички обаче са родени оптимисти. Ако на вас ви се иска да бъдете такива, не се тревожете – според психолога Мишел Гийлан това може да бъде усвоено. Тя съветват как пред FastCompany.

1. Не отлагайте действията си

Oптимистите не чакат „перфектният момент“, за да се изправят пред някакво предизвикателство. Те опитват да постигнат целите си дори ако обстоятелствата не са на тяхна страна. Изследванията показват, че отбелязването на всяко малко постижение и стъпка към крайната цел увеличава шанса ви да изпълните крайната си цел, било то финансова или друга.

2. Съсредоточете се върху доброто

Нашият ум се фокусира върху нещата, които ни карат да се чувстваме напрегнати и стресирани. В повечето случаи имаме нужда от малко външна помощ, за да видим хубавите аспекти на нашия живот, за които си струва да бъдем благодарни. Отделете две минути на ден, за да си запишете на лист три нови неща, за които сте благодарни. Тази прост навик може да промени начина, по който ще гледате на останалата част от деня си. С времето ще станете по-добри в разпознаването на малките неща, които дават смисъл на живота ви.

3. Очаквайте неочакваното

Оптимистите не са имунизирани срещу провали. Те обаче са по-добри от песимистите в извличането на поуки от тези неуспехи и бързото възстановяване след тях. Оптимистите казват, че провалите ги мотивират да бъдат по-добри. Направете списък с поне три от най-тежките преживявания във вашия живот, начина, по който сте ги преодолели, и какво сте научили от тях. Премеждията във вашето минало могат да ви подготвят за трудностите във вашето бъдеще.

инфо: expert.bg

Вижте още:

Защо сте стеснителни (и как да го преодолеете)?

Нормопатия: Нездравословното старание да бъдем като всички останали

За тези, които са изгубили смисъла на живота

Как да преборим самотата?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.