Как да скрием планетата от извънземни?

Какво би било необходимо, за да се скрие цяла планета? Звучи повече като въпрос, зададен в епизод на научнофантастичен сериал, отколкото в академичен дискурс, но понякога науката се размива с теми, открити в научната фантастика.

Разбира се, ние вече шест десетилетия показваме собствената си позиция към далечни звезди чрез радио и телевизионни сигнали, до голяма степен в неведение за космическите последици от евентуалното откриване на други цивилизации. Но няколко забележителни учени, като Стивън Хокинг, публично изразиха опасения относно разкриването на нашето присъствие пред други цивилизации. Тези опасения до голяма степен черпят от по-тъмните глави на нашата собствена история, когато една по-напреднала цивилизация обикновено подчинява и измества една по-малко напреднала.

Може да е твърде късно за нас да се оттеглим обратно в невидимостта, но може би не и за други интелигентни извънземни цивилизации там. Жителите на далечна планета може би предпочитат да се крият от такива като нас. През 2016 г. беше предложен начин за прикриване на планетата, както и начин за показване на съществуването на цивилизацията. Дори да не манипулираме собствения си сигнал по този начин, това не означава, че други планети там не го правят. Възможно е това, което виждаме, докато сканираме Вселената за други обитаеми планети, да е проектирано да прикрива или подчертава съществуването на други цивилизации.

Най-успешната техника на човечеството за откриване на други планети е транзитният метод. Транзит се случва, когато планетата преминава пред своето слънце, блокирайки част от звездната светлина за няколко часа. Така че, ако имаме телескопи в една част от Вселената и една звезда изглежда изчезва за част от деня, това ни казва, че планета временно е преминала между нас, докато върви по своята орбита.

Използвайки тази техника, космическият телескоп Кеплер на НАСА вече откри няколко хиляди планети.

Изглежда вероятно всяка напреднала цивилизация да е наясно с този прост метод. Всеки път, когато планетата преминава пред своята звезда, нейното съществуване по същество се рекламира във всички точки, разположени по една и съща равнина като планетата и звездата.

Развитата цивилизация може да желае нейното местоположение, размерът и дори атмосферната химия на нейната планета да се показва в космоса. Или може да пожелае да прикрие присъствието си. Ако избере второто, може да изгради „наметало“. Да стане планета с мантия-невидимка. Оказва се, че скриването на планети от транзитния метод би било изненадващо лесно, толкова лесно, че ние, бихме могли да го направим още сега, ако решим да „скрием“ Земята. Тъй като транзитите се появяват като намаляване на яркостта на далечна звезда, нашето хипотетично наметало просто произвежда обратното увеличение на яркостта.

Лазерите осигуряват ефективно средство за противодействие на тези промени в яркостта. Цялата мощност на лазера се съдържа в относително тесен лъч, за разлика от разпространението във всички посоки, както прави звездната светлина. Поради начина, по който светлината се разпространява, докато се движи – наречена дифракция – лазерният лъч ще се разпространи, за да обхване цели слънчеви системи след пътуване в продължение на много светлинни години в пространството, къпейки тази далечна планетарна система в маскиращия лъч. Без промяна в яркостта изглежда, че там изобщо няма планета.

Лазерно наметало, способно да скрие Земята от извънземна версия на мисията Кеплер на НАСА, ще изисква 30 мегавата мощност при пикова интензивност, приблизително еквивалентна на 10 вятърни турбини на изходна мощност.

Докато космическият телескоп Кеплер вижда светлината само в един цвят, напредналите цивилизации могат да използват по-сложни детектори, способни да събират светлина на всички дължини на вълните. Тук и сегашната ни технология може да ни прикрие с помощта на съвременни регулируеми лазери, като цената е около 10 пъти повече като цяло. По-напредналите цивилизации биха могли да открият други фини детайли на свойствата на светлината, които да издадат наметалото. Но и тук няма причина, поради която с малко работа не може да се намерят решения, водещи до почти перфектно наметало, което може да бъде насочено към далечни звезди, където подозираме, че някой може да ни гледа.

Защо да изберем да се скрием?

Принципно никога не сме мислили за това като за нещо, което човечеството трябва или не трябва да прави. Но ако нашата елементарна човешка технология може да изгради такава ефективна транзитна мантия с относително малко икономически разходи, тогава  може да бъдем в състояние да се скрием по отношение на всички техники за откриване. Вселената може да не е това, което изглежда.

Защо цивилизацията може да избере да бъде невидима? Това може да бъде нещо като застрахователна полица: намерете близките планети с потенциал за поддържане на живота и включете целенасочено наметало – само в случай, че някога се появи цивилизация. Подобна политика ефективно им купува време да разкрият присъствието си, когато сметнат за добре.

Като се има предвид колко евтино би било такова наметало, застрахователната полица за родната планета може би не е толкова странна, колкото изглежда. Със сигурност не е неправдоподобно, че една цивилизация може да иска да отложи своето време – да наблюдава съседите за известно време, преди да опъне червената междугалактическата постелка за добре дошли. Но има и обратна страна на тази технология, която може да я превърне от мантия невидимка по-скоро в прожектор, който показва, че сме тук.

Morkadis

Може би не всички цивилизации са ксенофобски – някои може да са приятелски настроени. Ако искаме да разкрием присъствието си пред други цивилизации възможно най-евтино и недвусмислено, как бихме могли да го направим?

Представете си, че разглеждате някои данни на далечна планета и забелязвате нещо странно. Подписът на планетата има странна форма – всъщност никой от вашите модели не е в състояние да го обясни. Изглежда, че някой е отпечатал поредица от скокове в данните, следвайки поредицата с прости числа. Нищо в природата не може да направи това – току-що сте открили сигнала на друга цивилизация. Алтернативно използване на лазера на маскиращата система би могло да направи сигналът на планетата да изглежда силно изкуствен, вместо скрит. Сега те не се интересуват от изграждането на перфектното наметало; те искат да бъдат намерени!

Възможно ли е такива сигнали да се крият в съществуващите ни измервания? Може би да. Може да е далечен удар, тъй като дори за да стигнем до този момент, трябва да се опитаме да си представим как могат да мислят извънземните. Ако идентифицираме странен транзит, той може да съдържа информация, кодирана чрез лазерни светлинни импулси. Огромни обеми информация могат да бъдат скрити в транзитните подписи на други планети.

В крайна сметка дали трябва сериозно да обмислим да обвием Земята в защитна мантия на невидимост – или обратно, да се заемем сериозно да тръбим за съществуването си чрез лазерни манипулации е нещо, което всички ние трябва да решим заедно, може би в не толкова далечно бъдеще.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Знаете ли, че част от човешкото тяло има извънземен произход?

Учен: Извънземен разузнавач ни е наблюдавал през 2017 г.

Дали това беше обаждане от извънземен разум?

Артефакти на Маите – доказателство за извънземен контакт?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.